Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Diáktüntetések március 15.-én

Éghajlat
2019. március 09. 15:00
null

Március 15 ebben az évben nem csak nemzeti ünnep lesz, és nem csak kokárda lesz a hajtókákon, lobogó a kezekben. A klímaváltozás miatt ugyanis nemzetközi szinten megmozdulásokat hirdettek a diákok, akiknek elege van abból, hogy a felnőttek nem tesznek eleget a felmelegedés ellen, ezzel tönkretéve az ő jövőjüket.

Őket érinti igazán

„Könnyű” úgy gondolkodni, hogy majd cselekszem 10-20 éve múlva, vagy addigra futtatok át egy fontos programot, ha ezen idő alatt én már leélem az életem jelentősebb hányadát. A mostani felnőtteknek volt idejük élvezni a telet, a tavaszt, tudják, milyen az, amikor egy eső nem mindent elsöprő áradással érkezik, láthatnak olyan területeket, melyek csak néhány méterrel emelkednek a tengerszint fölé, és ismerhetik az állatok és növények sokszínűségét. A fiataloknak azonban már nem lesz ennyi lehetőségük, az ő világuk a szélsőséges időjárási jelenségek, a kipusztulási hullám, és az eltűnő természeti csodák körforgásában telik majd, amiből köszönik, nem kérnek!

kép:bbc.com

Nem most először láthatjuk azt, hogy a fiatalabb generáció a kezébe veszi a kezdeményezést, de most először szembesülhetünk egy olyan megmozdulással, mely globális szintű, és mindannyiunk életére komoly hatással lehet.

Együtt a jövőért

Nyílt levélben szólították fel a diákokat tüntetésre a Nyugat-Európában már hetek óta tüntető diákok az összes többi iskolást, hogy követeljék a politikusoktól a sokkal hatékonyabb fellépést a klímaváltozással szemben.

„Semmi értelme annak, hogy egy olyan jövőnek tanuljunk, amely nem fog létezni” –mondja Jonas Kampus svájci aktivista, és teljesen igaza is van.

kép: telesurenglish.net

A megmozdulásra világszerte mintegy 500 rendezvényt regisztráltak az Egyesült Államoktól kezdve Chilén keresztül Ausztráliáig, vagy Iránig.

A diákok fellépése a klímaváltozás elleni küzdelemben, illetve annak erőteljes ösztönzésében egyre jelentősebb, ami nem is csoda, hiszen minél mélyebben ismerjük meg azt a mechanizmust, annál jobban láthatjuk: ha nem lépünk, gyorsan és hatalmasat, akkor nem lesz miért küzdeni. Ezt szerencsére egyre több cég is felismeri és tesz vállalásokat a károsanyag kibocsátás csökkentésére, újrafásításokra, vagy más környezet helyreállító folyamatok végrehajtására. Az összefogás és a globális cselekvés a legjobb esély arra, hogy megállíthassuk a klímaváltozás katasztrofális rombolását.

lead kép:independent.co.uk

klímagyerekFöldünnepemberélettüntetés