Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Beperelték Franciaországot, mert nem tesz eleget a klímaváltozás ellen

Éghajlat
2019. március 22. 08:00
null

Amikor egy állam vállalja, hogy csatlakozik az ENSZ az EU vagy más szervezet döntéseihez, kezdeményezéseihez, annak következményei is vannak, bármennyire is úgy tűnik, hogy ez nem igaz. Most jogi úton akarnak érvényt szerezni Franciaországban annak, hogy az állam tartsa is be azokat a vállalásokat, amiket tett!

Perek

4 környezetvédő egyesület perelte be a francia államot, mivel az nem tesz eleget vállalásainak. A keresetben, melyet a párizsi közigazgatási bírósághoz nyújtottak be, arra hivatkoztak, hogy Franciaország károsanyag-kibocsátása a vállalások ellenére 2015 óta is nő, valamint 1995 óta nem sikerül csökkenteni az ökológiai lábnyomot. A keresetet azután nyújtották be, hogy a kormány februárban válaszolt a 2000000 ember által aláírt petícióra, melyben lényegesen radikálisabb lépéseket követeltek a klímaváltozás ellen.

kép:adoroergosum.blogspot.com

A jelenlegi környezetvédelmi miniszter, Francois de Rugy bírálta a környezetvédő szervezeteket, köztük a Greenpeace-t, valamint az előző környezetvédelmi miniszter által létrehozott alapítványt, melyek a keresetet benyújtották. Véleménye szerint az állam nagyon sokat tesz a szénerőművek leállításáért, valamint az olajfüggőség csökkentéséért. A szervezetek szerint azonban ez nem így van.

Nem példa nélküli

Az, hogy egy államot beperelnek, mert az nem tesz elég radikális lépéseket a klímaváltozás ellen, nem példa nélküli, sőt, ezek a perek nyertesek is lehetnek.

A Holland állam ellen benyújtott keresetnek a következménye az lett, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság kötelezte az ország vezetését arra, hogy lényegesen radikálisabb lépéseket tegyen a klímaváltozás elkerülésért. Ráadásul a cél eléréséhez nem is kell az, hogy hatalmas cégek vagy szervezetek lépjenek fel az országok kormányai ellen. Kolumbiában a legfelsőbb bíróság 25 fiatal keresetének adott helyet, és kötelezte a vezetőket a klímapolitika felülvizsgálatára.

kép:lto.de

Pakisztán is megkapta a maga keresetét, és szintén elmarasztalták. Itt egy mezőgazdász fia nyújtotta be a panaszát a bírósághoz. A dolog érdekessége és igazán nagy ereje abban rejlik, hogy keresetében a fiatalember az emberi jogainak megsértésére hivatkozott, hiszen a törvény szövege szerint joga van a vízhez, a levegőhöz, egy élhető élethez, melyet azonban az állam a tétlensége miatt veszélyeztet.

lead kép:birosag.hu

intézkedéstörvényklímaemberjogvállalás