Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Bedarálja a felhőket a szén-dioxid

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A globális felmelegedés egy olyan szörny, melynek egyre-másra jelennek meg a rejtett képességei, melyekkel elpusztíthatja az életet a Földön, de legalábbis minket, embereket könnyedén likvidálhat. Most a felhőzet vizsgálata hozott egy veszélyes következtetést.

Felhők, mint pajzs

A felhőkre a legtöbben csak akkor vagyunk kíváncsiak, mikor azon hezitálunk, vigyünk-e magunkkal esernyőt. Pedig a felhők szerepe lényegesen nagyobb annál, mint hogy csapadékkal lássák el a Földet.

kép:hu.pinterest.com

A felhőképződés és a felhők megléte az árnyékoláson keresztül fontos pajzsként is funkcionál. Amikor a nap erősen tűzi a vízfelszínt, akkor az párologni kezd. A levegő páratartalmának emelkedése felhőképződést indít be, mely eltakarja a napot, így a vízfelszín párolgása csökken, és nem melegszik tovább olyan mértékben a tenger, óceán, tó.

De a felhőképződés is egy összetevője annak a törékeny rendszernek, mely az időjárásunkat alakítja, és amely hatalmas részben felelős azért, hogy egyáltalán létezhetünk ezen a bolygón.

A szén-dioxid ledarálja a felhőket

Tapio Schneider, a NASA pasadenai bolygókutató központjának szakembere a vezető szerzője annak a tanulmánynak, mely rámutatott arra, hogy a co2 kibocsátás bizony a felhőkre is hatással lehet.

Ha marad a mostani kibocsátási érték, akkor a koncentráció 2104-re eléri a kritikus 1200ppm-et. Ez a szint már olyan magas, hogy beleszól a felhőképződési folyamatokba, így azok az alacsony rétegfelhők, melyek megakadályozzák a felszín túlzott melegedését egyszerűen már nem jönnének létre. Ez pedig azt jelentené a tudósok szerint, hogy a globális átlaghőmérséklet 8°C-kal emelkedne. És hogy mindenkinek egyértelmű legyen, ez hozzáadódna ahhoz az emelkedéshez, melyet a klímaváltozás kapcsán a jelenlegi szén-dioxid kibocsátás tartása mellé jósoltak (vagyis a 4-6°C-hoz).

kép:publicdomainpictures.net

Aki ennek ellenére is úgy érzi, a víz melegedése nem olyan rossz dolog, hiszen majd többet lehet fürdeni, azt a tudósok gyorsan lelombozzák. Az említett emelkedési érték felét sem lenne képes hosszabb távon tolerálni az emberi szervezet, még a technikai fejlettséggel együtt sem. Már a mostani melegedés is olyan katasztrófákat idéz elő, melyekkel képtelenek vagyunk mit kezdeni. Az egyre erősebb tornádók, tájfunok és hurrikánok, a döbbenetes hőhullámok, melyek megolvasztják még a közlekedési lámpákat is, vagy éppen az aszály, és az azt követő heves esőzések okozta áradások mind egyre erősebbek, egyre kegyetlenebbek lesznek, ahogyan az átlaghőmérséklet emelkedik.

lead kép:wallpapere.wallpaperstock.net