Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Végre lépnek Trump ellen (2)

Éghajlat
2019. február 14. 08:00
null

Az USA – úgy tűnik – megelégelte Trump elnök nemtörődöm hozzáállását a klímaváltozás problémaköréhez, és elkezdett lépéseket tenni azért, hogy a rendszer megváltozhasson. Természetesen a demokraták a kezdeményező fél, és a republikánusok viccnek tartják az elképzelésüket, ami azonban nagyon messze áll attól. Tény azonban, hogy még dolgozni kell rajta, hiszen ez az a dokumentum, melyet a demokrata házelnök – kidolgozatlansága miatt – nem kíván szavazásra bocsátani.

Green New Deal

Az új program nem egyszerűen arról szól, hogy a gigantikus méretű országot át kell állítani a megújuló energiaforrások használatára. A GND egy átfogó rendszert vázol fel, aminek segítségével az egész társadalom, és a teljes környezet is egy fenntartható, élhető formára állítható át – legalábbis az elképzelések alapján.

kép:thepetitionsite.com

A terv a következő pontokat tartalmazza:

- jelentősen csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását

- több millió, magas bérezésű munkahely létrehozása

- a 21. század kihívásainak megfelelő, fenntartható infrastruktúra és ipar

- mindenki számára garantálni kívánja a tiszta vizet, a tiszta levegőt, a megfelelő éghajlatot, a rugalmas közösséget, az egészséges táplálkozáshoz való hozzáférést, a természettel való kapcsolatot és a fenntartható környezetet.

- az igazságosság és méltányosság előmozdítása, hogy a jelenlegi jövőképet meg lehessen változtatni

Ez pontosabb lebontásban többek között azt tartalmazza, hogy az USA 2020-ig 100%-ban álljon át a megújuló energiaforrások használatára, méghozzá úgy, hogy közben távolodjon el a nukleáris energia használatától is.

kép:tntribune.com

Tartalmazza többek között azt a célkitűzést is, hogy az épületek energiatakarékos frissítése megtörténjen. A legtöbb országban finoman fogalmaznak ezzel kapcsolatban, és jellemzően az új épületeket érintik a szabályozások. A GND azonban nem is elnéző, minden egyes, az USA területén lévő épületre érvényesíteni kívánják a takarékos rendszert, ami egy igencsak nagy beruházási hullámot jelentene. Emellett az gazdálkodókat is ösztönözni kívánják arra, hogy a vegyszerek használatát a lehető legalacsonyabb szintre szorítsák vissza, illetve arra, hogy egyáltalán ne bocsássanak ki üvegházhatású gázokat (vagy legalább annyit nyeljen el a tevékenységük, mint amennyit kibocsátanak).

A program elsőre igencsak utópisztikusnak tűnik, pedig nem annyira az, tekintve hogy igen alaposan lett kidolgozva, és megfelelően rugalmas is a terv. Ennek ellenére a házelnök kevésnek ítéli, így azon még valószínűleg dolgozni fognak a képviselők.

lead kép:kalw.org

TrumpklímakörnyezetUSApolitikaenergia