Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Végre lépnek Trump ellen (1)

Éghajlat
2019. február 13. 16:00
null

A demokraták, úgy tűnik, végre hajlandóak kicsit keményebben is nekimenni a konzervatív Trump elnök ámokfutásának, amit a klímaváltozással kapcsolatos intézkedései jelentenek. Itt lenne az ideje, hiszen a világ egyik legnagyobb hatalmú ember sokkal többet is tehetne azért, hogy a folyamatban lévő változás ne jelentsen katasztrófát mindannyiunkra nézve.

A szkeptikus

Az USA jelenlegi elnöke, Donald Trump éppen annak köszönheti hatalmát, hogy konokul szkeptikusan áll a klímaváltozás tényéhez. A fosszilis üzemanyagok lobbija ennek megfelelően amennyire csak tudta, támogatta az elnök megválasztását, és egyéb ígéretei a polgárok szemében is segítették őt. Így a mostani mérlege az országnak többek között az, hogy az elnök kiléptette azt a párizsi klímaegyezményből, hogy ne kössék kvóták a károsanyag-kibocsátását. De többek között Trumpnak lehetünk „hálásak” azért is, hogy a katowicei klímacsúcson nem sikerült mindenkire érvényes cselekvési tervet elfogadni.

kép:britannica.com

Trump jelenleg az egyik legnagyobb hátráltatója a klímaküzdelemnek, és még akkor sem hajlandó felnyitni a szemét, amikor saját országában pusztít a globális felmelegedés. Hiszen ennek következménye volt az a tűzvész is, mely felperzselte fél Kaliforniát, elérte Hollywoodot, és soha nem látott méreteket öltött a pusztítása. De az elnök szerint az ok nem más, mint a helytelen erdőgazdálkodás, így kilátásba helyezte Kalifornia ilyen irányú támogatásainak megvonását is.

Lépések

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokratapárti elnöke létrehozott egy különbizottságot, melynek egyetlen feladata a klímaváltozással való foglalkozás. Ez azt jelenti, hogy ez a testület vizsgálódik majd ebben a témakörben, és megoldási javaslatokat is kidolgoz arra vonatkozóan, hogy az USA végre valódi részt vállaljon ebben a küzdelemben.

kép:nypost.com

Egyik első lépés, hogy a képviselő és Ed Markey massachusettsi képviselő és Alexandria Ocasio-Cortez együtt egy törvényjavaslatot nyújtott be egy „zöld megállapodásról”. Ez már önmagában is bizakodásra ad okot, az azonban már kevésbé, amit Pelosi mondott a nyilvánosságnak a javaslatról. Azt ugyanis „zöld álom, vagy micsoda” kommentárral toldotta meg, ami azért nem kifejezetten azt mutatja, hogy a képviselő egyetért a programmal. Az információkszerint a házelnök ebben a formában nem is tervezi szavazásra bocsátani a dokumentumot.

lead kép: funzine.hu

TrumpklímakörnyezetUSApolitikaenergia