Június 24. Hétfő, Iván

Sci-fi? Korántsem!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az ma már nem is kérdés, hogy az áramellátásunkra a fosszilis tüzelőanyagok nem jelenthetnek megoldást. Amíg azonban a hideg fúzió várat magára, a nap energiájának kinyerése jelenti a megoldást, melyet ma már széles körben alkalmaznak is. persze vannak vele gondok, de ez kiküszöbölhető, bár nem olyan egyszerű módon.

Előttünk az űr

A napelemek hátránya, hogy csak a nap egy bizonyos szakaszában képesek az energiatermelésre, hiszen éjjel nem süt az energia forrása. A felhők, évszakok is hatással vannak a megtermelt áram mennyiségére, vagyis erősen ingadozó a rendszer. Azonban cserébe ma már annyira olcsóak, hogy az áramtermelés egy magánháznál is gond nélkül megoldható, igen rövid megtérülési idővel – az ipari megtérülésről már nem is beszélve.

kép:greenlivingonline.com

Hogyan lehetne a hatásfokot növelni? Egyszerűen: gondoskodni kell róla, hogy a paneleket folyamatosa és zavartalanul süthesse a Nap. Persze ezt egyszerű mondani, de hogyan oldjuk meg, hogy a napelemek kiszakadjanak a nappal-éjszaka körforgásból, vagy az időjárás jelenségeiből? A légkörön kívülre kell vinni őket.

Kína lép

Az elképzelés nem újdonság, a megvalósítás azonban eddig váratott magára. Pontosabban még várat, ha minden jól megy, akkor 2050-ig, ekkorra ugyanis a kínai vezetés szeretné elérni, hogy 36000 km távolságban egy gigawatt energiatermelő egység keringhessen a Föld körül. Ez nem könnyű, és főleg nem olcsó, de a tervek szerint részletekben lőnék fel a paneleket az űrbe, és ott szerelnék össze a rendszert. Cserébe viszont egy kimeríthetetlen energiaforrás áll majd a rendelkezésükre.

kép:explainingthefuture.com

Az energiát azonban be is kell gyűjteni, ez pedig nem egyszerű, ha az egység ilyen magasan kering. A megoldás a mikrohullámú lesugárzás lehet, melyre már nem csak elméletek, hanem sikeres kísérletek is vannak, vagyis a terv kicsit sem megvalósíthatatlan. Az azonban még kérdés, hogy egy ilyen sugárzás milyen hatással lesz a légkörre, illetve a Földi életformákra. Bár vannak még tisztázásra váró kérdések, a kijelölt út nagyon ígéretes, és ha valóban beválik, akkor valószínű, hogy ez lesz a követendő példa.

lead kép:esa.int