Június 13. Csütörtök, Anett

Sajnos kevesebb a gleccserjég, mint hittük…

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ahogyan a tudomány és a mérési eljárások, műszerek fejlődnek, úgy kapunk egyre pontosabb képet a világunkról. És sajnos úgy derülnek ki egymás után a tévedéseink, az elszámolások, most is éppen ezt történt, és a mostani tévedés komoly következményekkel járhat.

Mennyi az annyi

A tudósok igen régóta próbálják minél pontosabban felmérni a világ gleccsereinek nagyságát, a bennük lévő jég mennyiségét. Ez nem egyszerű feladat, hiszen több kilométer mélységű, hatalmas kiterjedésű gleccserekről van szó, melyeknek csak egy része fekszik viszonylag könnyen megközelíthető helyeken. A Himalája jégfolyamai például nem tartoznak a „könnyen” felmérhető terepekhez. Ilyenkor nincs más megoldás, mint a kalkuláció, mely a tökéletesen pontos adatok hiányában fals eredményeket adhat.

kép:hiketonepal.com

A tökéletesen pontos információktól még most is messze vagyunk, de egyre jobban vagyunk képesek „belőni” az igazi méreteit ezeknek a gleccsereknek, és így a kalkuláció is változik. Jelen esetben sajnos kifejezetten rossz irányba.

Gond van

A világon 215 gleccsert tartanak számon, melyek megközelítőleg 158 ezer köbkilométernyi jeget tartalmaznak. Az új tanulmány vezető tudósa, Daniel Farinotti rámutatott arra, hogy az Ázsiában lévő gleccserek (a Himalája, a Tibeti-fennsík, stb.) kalkulációja hibás volt. A csoport pontosabb műholdas adatokkal tudott dolgozni, és megállapították, hogy az itteni gleccserek jégmennyisége negyedével kevesebb annak, mint amennyivel eddig számoltak.

Ennek következményei több dologban is megmutatkoznak. Egyrészt számolni lehet azzal, hogy hamarabb olvadnak el, mint arra számítottak, vagyis azok a régiók, melyek a gleccserek közelében vannak hamarabb számíthatnak a kisebb – nagyobb folyók áradásaira, majd az ezeket követő nagy aszályokra.

kép:cnbc.com

De nem csak ezeket a régiókat érinti érzékenyen a gleccserek víztartalmának alábecsülése. Az olyan nagy folyók vízhozama is csökkenni fog, mint az Indus, vagy a Tarmin, és ezek vízhozamának csökkenés például az Aral-tó szintjére is hatással lesz. Ez pedig több százmillió ember vízellátását nehezíti meg, azokét, melyek a gleccserek olvadékaiból táplálkozó folyók, tavak mellett élnek. A számítások pontosítása jobb felkészülést tesz lehetővé, de sajnos a helyzetet elkerülni így sem lehetséges, ahhoz hathatós lépésekre lesz szükség, hogy a klímaváltozást minél alacsonyabb szinten tudjuk tartani.

lead kép:en.wikipedia.org