Április 28. Vasárnap, Valéria

Olajnagyhatalom? Attól még a jövőt ő is érzi!

Éghajlat
2019. február 18. 16:00
null

Az olajnagyhatalmak, mint amilyen Szaúd-Arábia is, megengedhetnek maguknak olyasmit, amiről mi csak álmodhatunk, vagy akár a fejünket fogva nézünk. Például a benzinkúton a port jobban megéri benzinnel lemosni, mint vízzel, hiszen az olcsóbb.

Kőolaj dögivel

A gazdagságukat és ezzel együtt hatalmukat ezek a területek annak köszönhetik, hogy hatalmas olajkészleteken ülnek. Vagyis megengedhetik maguknak a luxust, a pazarlást, nem számít, van miből. De a globális felmelegedés szele ezeket a területeket is megérinti, kiváltképp, ha történetesen az ország egy jelentős része sivatag.

kép:civilhetes.net

Sőt, Szaúd-Arábiának azzal a problémával is szembe kell néznie, hogy az ország területén nincs egyetlen állandó vízfolyás, vagy tó sem, vagyis az ivóvíz olyan kincs, melyet a szaúdiak nagyon megbecsülnek. Abból pedig egyre kevesebb lesz a globális éghajlatváltozás következtében. És hiába a sok pénz, ha valamiből nagyon kevés van, azt már a legtöbben nem adják oda másoknak, megtartják maguknak, főleg, ha az életük múlik rajta.

Kell a változás

Ez azt jelenti, hogy az olajnagyhatalmak is kénytelenek lesznek szembenézni a ténnyel: változtatniuk kell, különben eltűnnek, hiszen a világ egyre jobban elfordul a fosszilis energiahordozóktól a tiszta energia irányába. A szaúdi királyság ezt fel is ismerte, és megkezdte a lépéseket, ráadásul nem is akárhogyan, hiszen az egész világot megdöbbentette vele.

Az ország, ahol a benzin jóval olcsóbb, mint a víz hidrogén töltőállomások felszerelésébe kezdett, mely egy kísérleti autópark üzemeltetéséhez szükséges.

kép:telegraph.co.uk

A zöld energia iránti érdeklődés azonban nem Szaúd-Arábia sajátja, az egész régió mozgolódásba kezdett, annak ellenére, hogy mind a mai napig a legnagyobb olajexportőrök köréről van szó. Ez azonban nem akadályozta meg a királyságot abban, hogy csak tavaly több, mint 67 milliárd dollárt költenek napelem beruházásra, köztük a tervezett gigantikus, 200 gigawattos napelempark létrehozására.

Persze a többiek sem akarnak lemaradni, az Egyesült Arab Emírségek célkitűzése, hogy 2050-re energiatermelésük 75%-át megújuló forrásokból fedezzék. Erre nagyon jó esély van, főleg, ha olyan projektek finanszírozásába is belemennek, mint a már említett napelempark, mely egyébként, ha megépül, a világ leghatalmasabb ilyen parkja lesz, és- az előzetes kalkuláció alapján – 200 milliárd dollárt emészt fel a kivitelezése, mely több, mint hazánk 2017-es teljes GDP-je.

lead kép:origo.hu

klímaolajautójövőenergiabenzinhidrogén