Június 14. Péntek, Vazul

Nem akar leállni a szénnel Ausztrália, hiába a döbbenetes forróság

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozás a nyakunkon van, ezt ma már nem is lehet letagadni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne behunyni a szemünket. Sajnos ezt teszi Ausztrália vezetése is, ami azért is döbbenetes, mert most már jól látható: a legkisebb kontinens lesz az egyik legnagyobb vesztese a globális felmelegedésnek.

Dübörög a szén

Az ország adottságai egészen különlegesek. Hatalmasak a távolságok, és igazán csak a kontinens szélei lakottak, de legalábbis itt összpontosul a lakosság jelentős része. Különleges és egyedi állat és növényvilággal rendelkezik, valamint klímája is igen kellemes, bár itt is van tél.

kép: energydigital.com

Az ország azonban nagyon erősen függ a széntől, mivel energiatermelése többségében ezen a fosszilis alapanyagon nyugszik. Nem véletlen, hogy a Tesla vezére is ide tervezte hatalmas energiatároló egységét, és az sem véletlen, hogy ez a terület egyértelműen elutasítja a szénipar leállítását, hiszen az átállás hatalmas összegeket emésztene fel.

Hiába állnak ellen

Csakhogy az ellenállásuk tökéletesen hiábavaló, és ostoba is. hiszen az ország egyike azoknak a területeknek, akik elsőként és intenzíven tapasztalhatják meg, hogy mivel is jár a klímaváltozás.

Ahogyan arról már mi is adtunk hírt, az országban a január – mely itt a nyár közepe – döbbenetesen meleg volt, olyannyira, hogy négy nap bekerült a 10 legforróbb nap közé, amit valaha mértek a területen. Ez azt jelenti, hogy még a sűrűn lakott településeken is előfordult a 46-47°C, ami egyáltalán nem megszokott, még itt sem.

kép:manmonthly.com.au

Ennek természetesen következményei is voltak. Többek között az ország elveszítette pápaszemes repülőkutya állományának harmadát, 23000 egyed hullott a földre holtan, mivel képtelenek voltak tolerálni a hőséget. Más fajok egyedeit is megtizedelte a meleg, de a mezőgazdaságban is okozott gondokat. A gazdák a szüretről voltak kénytelenek lemondani egyes esetekben. A forróság főleg a barackok és nektarinok betakarítását érintette, azokat nem lehetett a boltokba szállítani. Ennek oka egyszerűen az, hogy a gyümölcsök megfőttek a fán, vagyis a belsejük forrni kezdett, így a gyümölcshús pépes lett. Gyakorlatilag lekvár lett belőlük.

Mindezek ellenére, úgy, hogy a vezetés pontosan tisztában van azzal, milyen körülményekre számíthat, a szénenergia mellett következetesen kitartanak. Egy darabig, amíg már nem lesz mit ellátni a hőn szeretett szénenergiával.

lead kép:time.com