Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Napelemet az ablakra is!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A napelemek terén a fejlődés folyamatos és megállíthatatlan, de a legtöbb esetben azok teljesítményére koncentrálnak a kutatók. Pedig más irányok is igen kecsegtetőek lehetnek, hiszen nem csak a felhasználhatóságot növelik, hanem a költségeket is jelentősen csökkentik.

Felhasználhatóság

A napelemek alkalmazása a magánházakon és a parkokban kétségtelenül kifizetődő. Ám a hatalmas, több emeletes ipari épületekben, vagy irodaházakban már nem ilyen egyszerű a dolog. Itt ugyanis a tető messze nem ad akkora felületet, amire integrálható lenne az a napelem mennyiség, ami működtethetné az épületet. Ilyenkor marad az, hogy a házban a liftet napelemes rendszer hajtja, ami szép, csakhogy az energiafelhasználásnak még az 5%-át sem fedi le.

kép:extremetech.com

A Michigan State University kutatói éppen ezért a napelemek fejlesztésénél nem a hatásfokra koncentráltak, hiszen azt olyan drasztikus mértékben kellene növelni a fent említett példa szerint, amihez még nagyon sok munka kellene. A megoldásuk az, hogy a napelemet tökéletesen átlátszóvá tették. Így az könnyedén integrálható az irodaházak és más óriási épületek üvegfelületeire, amivel jelentős energia nyerhető. A rendszer kizárólag azt a fényt hasznosítja, amit az emberi szem már nem lát, vagyis számunkra semmilyen változást nem jelent, ha kinézünk az ablakon.

Természetesen nem csak az ablakok jelenthetik a felhasználási területet, hiszen a mobilok kijelzője, vagy a számítógép monitorja is tökéletesen alkalmas arra, hogy ilyen bevonatot kapjon.

Költségek

Egy –egy új fejlesztés esetében központi kérdés, hogy az gazdaságosan előállítható-e, piacra lehet-e lépni vele.

kép:indiamart.com

A napelemek ára egyre alacsonyabb, de azért azt még minid nem lehet állítani, hogy olcsók lennének. Az árban azonban nem maga a rendszer jelenti az igazán nagy költséget, hanem a fém és az üveg, valamint a szerelés. Nos, ezek mindegyike kiesik az áttetsző napelem esetében, vagyis a költségeket is igen alacsonyan lehet tartani. Hogy pontosan milyen szinten, azt egyelőre nem tudni, de a következő lépések biztosan megmutatják ezt is, így akár rövid időn belül is elképzelhető, hogy az impozáns üvegpaloták hatalmas energiatermelőkké is előlépnek.

lead kép:mpumamanzi.com