Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Mit adhat a politika, ha a klímaváltozás a tét?

Éghajlat
2019. február 19. 16:00
null

Németország példáján keresztül nagyon jól meg lehet érteni, miért is olyan fontos az a bizonyos politikai akarat. Hiszen Trump esetében az ellenpéldát láthatjuk, akkor a világon máshol miért ne működhetne hasonlóan a helyzet? Minek nekünk az a fránya politikai akarat?

Trump és a szé(n)lmalomharc

Trump hatalomra kerülésének egyik oka az volt, hogy kiemelt támogatást ígért a széniparnak, többek között olyan intézkedésekkel, mint a párizsi klímaegyezmény elutasítása, vagy a szénlobbi támogatása. Ám a remélt eredmény elmaradt, mivel a klímaegyezményből az USA ugyan kilépett, ám a legtöbb állam továbbra is kötelező érvényűnek tekinti azt önmagára nézve. És az elnöki kampány is kevés ahhoz, hogy a szénipar ne csússzon tovább a lejtőn, és ne hódítson teret a megújuló energiák piaca.

kép:euanmearns.com

Ám ha még a világ egyik legnagyobb hatalmú embere is képtelen megállítani a változásokat, akkor miért kell nekünk az a rengetegszer emlegetett politikai akarat? Miért kell, hogy a politikusok (az összes) egyet értsen abban, hogy a klímaváltozás ellen tenni kell?

Németország a szénmentesség felé

A német törvényhozásban sokkal egységesebb képet láthatunk abban az esetben, ha a klímapolitikáról van szó. Ez pedig azt eredményezi, hogy a tervezett céldátum, vagyis 2038 előtt leáldozhat a szénnek. Hogy miért tudnak ilyen gyorsan lépni? Ehhez kell a politikai akarat.

Lényegében arról van szó, hogy a Bundestag valamennyi pártja megerősítette azt az elhatározást, hogy a céldátumra a szenet ki kell vezetni a német energiarendszerből. Ez pedig technikailag az ottani szénipar halálos ítélete.

kép:bundestag.de

Mivel a politikai akarat megvan, és az erős is, így a befektetők nem hezitálnak, és nem igazán van értelme a kockáztatásnak is. az állam kijelentette, hogy a szénnek mennie kell, vagyis nem érdemes pénzt befektetni, hiszen csak bukni lehet az üzleten. A bent lévő tőke egyelőre nagyrészt marad, bár ennek kivonása is szép lassan megindul. Vagyis a politikai akarat megadja azt a bizonyos kezdőlökést, mely lavina-szerűen sodorja magával az eseményeket. Ha akarjuk, akkor egyértelműek vagyunk. Ebben az esetben a tőke máshova vándorol, és az iparág, melyre már nincs szükség egyszerűen elsorvad és eltűnik. Kezdetben lassabban, később rohamos sebességgel.

lead kép:jackcanfield.com

pénzklímaszénpolitikaidőélet