Június 24. Hétfő, Iván

Melyik erdő a jó erdő?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Tudjuk, hogy a szén-dioxid kibocsátást drasztikusan csökkenteni kell, ha szeretnénk még ezen a bolygón némi időt eltölteni. De azt is tudjuk, hogy a már a légkörben lévő üvegház hatású gázok csökkentése ezzel nem oldódik meg. az újra erdősítés megoldás lehet, de hát a fiatal erdők elnyelő képessége meg sem közelíti a „régi” erdőkét. Vagyis várjunk csak…

Elnyelés és telepítés

Nagyon sok ország gondolkodik úgy, hogy a kivágott erdőségeiket nem kell újra telepíteni, hiszen az új erdők amúgy sem olyan „hatékonyak”, ha a szén megkötéséről van szó. Kicsi fák, kevésbé érett ökoszisztéma, minek vesződni vele. Szerencsére azért nem mindenki gondolja így, és egyre – másra nőnek ki az új erdők a földből a millió, sőt, milliárdszám telepített fáknak köszönhetően. És persze nem szabad megfeledkezni azokról a friss erdőkről sem, mely az irtásokon, az erdőtüzek helyén, vagy a mezőgazdasági elhagyott területeken növekszenek.

kép:trekearth.com

Ám a Föld igazi tüdejét azok az erdőségek jelentik, melyek jóval az ember előtt is jelen voltak, a tajgán, az Amazonas medencében, és az egyenlítő mentén. Illetve mégsem, mert egy friss kutatás rámutatott, hogy tévedtünk.

Új lehetőségek

A kutatók 2001 és 2010 közötti időszakot vizsgáltak. Megnézték, hogy mekkora volt az öreg erdőségek szénelnyelése, valamint azt is, hogy a fiatalok mekkora részt vállaltak a szén-dioxid megkötésben. Az eredmények a fejlődésnek köszönhetően most sokkal pontosabbak, és más képet is festenek, mint eddig hittük.

kép:extension.unh.edu

Kiderült, hogy az erdőségek szénelnyelő képessége 25%-ban korfüggő is, ráadásul a fiatalabbak felé billen a mérleg nyelve. Ez azt jelenti, hogy az igazán nagy megkötők a friss erdőségek, vagyis a telepítéseknek kifejezetten sok értelme van. ez persze nem jelenti azt, hogy akkor kedvünkre kitermelhetjük az „öregeket”, hiszen azok egyedülálló ökoszisztémája pótolhatatlan, ráadásul egyelőre nem tudunk olyan tempót diktálni a telepítésekben, mint az irtásban.

Az erdősítés tehát kifejezetten járható út, persze csak akkor, ha mellette valóban drasztikusan vagyunk képesek csökkenteni a károsanyag – kibocsátásunkat, ekkora szennyezést ugyanis nem képesek kompenzálni sem a meglévő, sem a telepítésre váró erdők, de még együttesen sem.

lead kép:bluelagoonsrvresort.com