Június 13. Csütörtök, Anett

Kortyoljon klímabarát ásványvizet

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Mi legyen azzal a rengeteg szén-dioxiddal, mely a levegőben van? Hiszen ahhoz, hogy az eltűnhessen onnan, már nem elég az, hogy sok – sok erdőt ültetünk, és nullára redukáljuk az anyag kibocsátását. De ma már tudjuk, hogy ez sem tüntetné el a felesleget a légkörből. Vagyis máshol kell keresni a megoldást.

Kivonni

Félreértés ne essék, a nulla kibocsátás elérése mindenképpen szükséges, kikerülhetetlen, ahogyan az erdősítés is. De akkora mennyiséget pumpáltunk már ebből az üvegházhatású gázból a légkörbe, hogy nem tudjuk onnan „csak” passzív eszközökkel eltüntetni.

kép:en.wikipedia.org

A szén – dioxid kivonása azonban nem olyan egyszerű. Ma már léteznek gépek, melyek képesek ezt végrehajtani, de egyelőre igen kis léptékben, és sajnos nem igazán gazdaságosan. Azonban ami késik, nem múlik, és persze a kivont szén-dioxid felhasználása is megoldott, vagyis a vásárlóközönség dönt, mennyit ér neki az ilyen formában kivitelezett környezetvédelem.

Körforgásos megoldás

A Coca Cola egyik vállalat, a svájci Valserto ásványvíz szerződött a szintén helyi Climeworks AG nevű céggel, mely a levegőből von ki co2-őt, majd azt értékesíti. A két cég közös munkájának eredménye egy olyan ásványvíz, mely a levegő szén-dioxid tartalmával van dúsítva.

Tulajdonképpen, amikor kinyitunk egy ilyen palackot, akkor a gázt visszajuttatjuk a levegőbe, de éppen ezért a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó modellről van szó. Ennek lényege, hogy minden erőforrás és minden anyag körbejárjon, vagyis termékként kezdje, alapanyagként végezze. És ez nem csak a szilárd és folyékony anyagokra igaz, hanem a gázokra is.

kép:us.toluna.com

A gond, hogy a kivonás tonnánként jelenleg 600 dollár körüli költséget jelent. Ez pedig igen magas, amivel a cég is tisztában van. A cél, hogy a 2030-ra sikerüljön az összeget 100 dollár körüli összegre lenyomni. Ezzel ugyanis már lényegesen gazdaságosabban üzemeltethető lenne a rendszer.

A cég jelenleg nagyjából 2000 tonna szén-dioxidot képes kivonni a levegőből, ám ha minden a terveik szerint alakul, akkor 2025-re ez a száma globális kibocsátás 1%-ra nőne. Azzal azonban számolni kell, hogy az így kivont co2 nem tűnik el a légkörből, csupán körforgásos rendszerbe kerül, vagyis időről időre visszatér oda. Ám a kivonással így is jelentősen lehet segíteni a természet öngyógyító folyamatait, illetve azokat a lépéseket is remekül támogatja, melyek az üvegházhatású gáz szintjének csökkentését hivatottak elősegíteni.

lead kép:medicalnewstoday.com