Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

Ideje okosan kezelni a divatot is!

Éghajlat
2019. február 18. 12:00
null

A divat régóta kiemelt szerepet játszik az emberek életében. Folyton változik, alakul, és egyre csak több és több ruha vásárlására ösztönzi az embereket. De persze a fast fashion modell követésével legalább mindannyian lehetünk trendik. Igaz, ezért elpusztul a Föld, de a divat fontos…

Éljen a divat

A divat az ember alkotta fogalom, mely mára sajnosazt is jelenti, hogy igencsak nagy mennyiségű ruhával kell rendelkeznie ennek, aki minden szempontból meg akar felelni a divat kihívásainak. Ennek nem az az oka, hogy a sok ruha trendi, hanem inkább az, hogy gyorsan változik a divat, amihez alkalmazkodni nem olyan egyszerű.

kép:studentbrands.co.za

Ez a bizonyos alkalmazkodást „oldotta” meg a fast fashion márkák megjelenése. Trendi, de viszonylag olcsó ruhákat árulnak, hatalmas mennyiségben. Az árnak persze megvan a maga hátulütője, méghozzá a tartósság, ami azért messze nem a legjobb. De hát szerencsére olcsó a ruha, majd veszünk másikat.

Tényleg olcsó?

Ha csak az anyagi ráfordítást nézzük, már akkor sem lehet ezt ennyire egyértelműen kijelenteni, ha pedig az erőforrásokat szemléljük, melyeket a divat felhasznál, akkor az „olcsó” egészen más értelmezést nyer. Hiszen egy olyan egyszerű ruhadarab, mint a póló – amiből azért szép számmal találhatunk szinte minden ruhatárban – 2700 liter vizet használ el, míg elkészül. Egyetlen póló.

kép:skatewarehouse.com

Ez a vízmennyiség ivóvíz, ami azt jelenti, hogy – ha egy felnőtt ember napi vízszükségletét 3 literben határozzuk meg – 900 napig oltja egy ember szomját, vagyis majd két és fél évig! Ez pedig döbbenetesen nagy szám, főleg ha azt is nézzük, hogy a Földön egyre több helyen és egyre többször jelentkezik az ivóvíz hiánya.

A divat fenntarthatóvá tétele egy olyan követelése a természetnek, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Kiváltképp úgy, ha azt is tudjuk, hogy az évente legyártott 80 milliárd darab ruhának 73%-a hulladékként végzi, ami összesen 53 millió tonna szemetet jelent évente. A reform életbevágóan fontos, hiszen öltözködni szeretünk, de valószínűleg inni még jobban.

lead kép:thechicselection.com

vízpénzklímadivatruhapóló