Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Hatalmas előrelépés van a láthatáron a szélenergia terén

null

A szélenergia terjedése egyre szembetűnőbb, ami köszönhető a kedvező árának, és a hatásfokának, ami még mindig jobb, mint a tömegesen elérhető napelemeké. De most itt is lehet továbblépni, méghozzá egy igencsak jó irányba.

A szélenergia hátrányai

Azon túl, hogy csak szélben termel, a szélturbináknak vannak bizonyos hátrányaik. Az elképesztő méretű lapátok rengeteg madár halálát okozzák, ami sajnos szinte kikerülhetetlen. De azzal is számolni kell, hogy a forgásuk során hangot is adnak. Ez nem az a hang, ami miatt nem a városok közepén állítják fel ezeket a tornyokat. Ez ultrahang, amit ugyan az emberi fül nem érzékel, azonban egészségügyi hatásai így is vannak. Az ilyen típusú, folyamatos és nagy zajszennyezés emésztési gondokat és rosszullétet is eredményezhet, sőt, sajnos pánikhangulatot is kiválthat.

kép:youtube.com

Nem utolsó sorban a szélturbinák felhasználhatósága sem olyan jó, mert például egy mozgó hajón nem lehet alkalmazni őket, ahogyan nem szerencsés 200 km/h szélerősségnek sem kitenni a legtöbb modellt. Vagyis a technológiának van hova fejlődnie, amit felismert Waldemar Piskorz.

Fejlődés

A Lengyel férfi a fiaival három év alatt tervezte és építette meg az új típusú szélerőműveket, melyek turbináinak forgása nem függ a széliránytól, és a hatásfokuk is messze jobb, mint az eddigi rendszereké. A fejlesztés lényege, hogy függőleges, kéményszerű építményeket használ, melyeknek teste maga a turbina, mely körbe forog.

A hatásfok a tesztelés során mutatta meg magát, ami eléri az elképesztő 40%-ot, ellenben a „hagyományos” szélerőművek 25%-os hatékonyságával. A tornyok 30 méter magasak, és turbinánként maximum 50 kWh elektromos áram előállítására képesek. 9 turbina alkotja a tornyot, de ezek önmagukban is hasznosíthatóak, és elviselik a 200 km/h-ás szélsebességet is. ez azt jelenti, hogy egy mozgó hajón is gond nélkül alkalmazhatóak.

kép:polskiprzemysl.com.pl

A turbinák élettartama nagyjából 70 év, és nagy előnyük, hogy már igen kis szélben, akár 0.6 m/s erősségnél is forgásba kezdenek, vagyis termelik az energiát. Az innováció nem csak érdekes, hanem hatalmas előrelépés is lehet, ha tömeggyártása is megoldható, hiszen lényegesen kevesebb helyet foglal, mint elődei, és akár kisebb egységekben is alkalmazható, vagyis a háztartások is elérhetik.

lead kép:swiatoze.pl