Május 25. Szombat, Orbán

Ezt csak így szabadna megengedni!

null

A gyáróriások betelepülése egy országba nagyon jó gazdasági lehetőségeket jelent, vagyis a vezetés erősen ösztönzi ezen cégek betelepülését. Azonban a hatalmas termelékenységgel rendelkező vállalatok a környezetre már koránt sincsenek ilyen jó hatással. Persze a klímaváltozás, és a társadalmi szerepvállalás ma már egyetlen céget sem hagy hidegen, és megfelelő lépéseket is tesznek, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat.

Itthon

A hazai gazdaságnak és sok munkakeresőnek hatalmas lehetőséget jelentett az Audi Hungária megjelenése. Sok munkahely, sok állami bevétel, mindenkinek kedvező üzlet. Már persze ha nem nézzük a környezetet, hiszen a hasonló gyáróriások olyan terhelést jelentenek, amit nehéz kivédeni. Nem csak az esetleges gyárkéményekről van szó, hanem arról is, hogy hatalmas épületeket kell felfűteni, gyártósorokat működtetni, és akkor még nem is beszéltünk a hulladéktermelésről, vagy a gyárak szállítmányozási tevékenységeiről.

kép:solarelectricsupply.com

Mindezzel együtt természetes, hogy a hazai gazdaság is tárt karokkal fogadja az ilyen lehetőségeket, de a továbbiakban csak úgy szabadna ezt megengedni, ahogyan az említett gyáróriás is teszi.

Gondolni a jövőre

A cég ugyanis elkötelezett, hogy a lehető legkisebbre csökkentse ökológiai lábnyomát. A folyamat része, hogy az itt megtermelt hulladék 99.5%-a újrahasznosításra kerül, hogy az épületeik energiaellátását 75%-ban geotermikus energiából fedezik, vagy éppen az is, hogy minimalizálják a cég vízfelhasználását is. A lépések a fenntartható működés felé nem csak jók, de szükségesek is, hiszen előbb vagy utóbb, de minden egyes vállalat kénytelen lesz élni ezekkel a lehetőségekkel, vagy remélhetőleg a későbbiek folyamán kötelezettségekkel.

kép:businesstoday.in

Az Audi Hungária két logisztikai központja most ráadásul Európa szintű elsőséget is szerez. Ennek oka, hogy az E.ON160 ezer négyzetméteres területen telepít napelemeket az épületek tetejére. Ez 35 ezer panelt jelent, ami persze sok munkával is jár, így a beruházás elkészültét 2020 elejére tervezik. A 12 megawatt csúcsteljesítményű erőmű európai viszonylatban is a legnagyobb tetőre szerelt napelempark. Éves szinten 9 GWh áram termelésére alkalmas, mely 5000 háztartás szükségletét képes fedezni.

lead kép:iinergy.com.au