Június 24. Hétfő, Iván

Érkezik a vízadó?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A vízhiány egyre nagyobb gondot okoz a világban. Míg eddig „csak” a fejlődő országokban találkozhattunk vele – így sajnos nem is igazán érdekelte a nyugatot -, a globális felmelegedés következtében a vízhiány már olyan régiókban is megjelent, mint Kalifornia. A vezetés pedig keresi a lehetőségeket arra, hogy azt a kevés kis ivóvizet valahogy megóvja.

Óvni kell

Elsőre talán furcsán hangzik, hogy az ivóvizet óvni kell. Ehhez ugyanis mi nem vagyunk hozzászokva. Teljes nyugalommal öblítjük a WC-t ivóvízzel, de azzal üzemeltetjük a szökőkutak egy részét is. és hát azon sem sokat morfondírozunk, hogy beledobjunk-e egy koszos pénzérmét a vízbe, vagy egy csikket, esetleg némi használt étolajat csurgassunk a lefolyóba, és hasonlók.

kép:theguardian.com

Lényegében a bőséghez szokott kultúra nem igazán érti, mekkora kincs a víz, azon belül is a tiszta, egészséges ivóvíz. Pedig azt az értéket nagyon gyorsan meg kell tanulnunk, hiszen ma már az olyan világvárosok, mint Fokváros is kénytelen szembenézni azzal a ténnyel, hogy nyáron, a hőségben bizony kifogynak az ivóvízből.

Mit lehet tenni?

A törékeny tiszta víz védelmének érdekében Kalifornia kormányzója, Gavin Newson úgy gondolja, hogy a vízadó kivetése lenne a jó lépés. Ezzel ugyanis sikerülnek egy olyan pénzbázist létrehozni, mely már elegendő lenne ahhoz, hogy komoly változtatásokat lehessen eszközölni a városok vízellátásában.

kép:fitskitz.com

A terv ellenzői azonban egészen más állásponton vannak. Véleményük szerint a az a 14 milliárd dolláros bevételi többlet, mely az állam kasszájába befolyik, elegendő kellene, hogy legyen arra, hogy ezeket a fejlesztéseket el lehessen kezdeni, és – akár részenként – tökéletesen végre lehessen hajtani. De nem ez az egyetlen ellenérv, és nem is ez a legerősebb. Az igazi gond a víz adóztatásával az, hogy ezzel sokan egyszerűen képtelenek lennének hozzájutni az éltető folyadékhoz. Ráadásul úgy vélekednek, hogy az államnak egyáltalán nem szabadnak az olyan, élethez elengedhetetlen, alapvető javakat – mint a víz és az élelmiszer – megadóztatni. Ebben is van valami, ugyanakkor tény, hogy egyre több az ember, és egyre kevesebb a víz, vagyis előbb, vagy utóbb, de változások jönnek, méghozzá drasztikusak.

lead kép:1zoom.net