Május 17. Péntek, Paszkál

Egyre nő a metán aránya

Éghajlat
2019. február 22. 08:00
null

Gond van, méghozzá nem is kicsi. Folyamatosan emelkedik a világ metánkibocsátása, ami nagyon rossz hír, tekintve, hogy ez az egyik legerősebb üvegházhatású gáz, vagyis komolyan fokozhatja a klímaváltozás mértékét. Ráadásul a tudósok sem tudják, honnan jön.

Metán mindenütt

A metán kibocsátása már igen régóta gondot okoz. Azonban a kibocsátás mértéke változó. A 21. század elején az addigi stabilnak mondható emelkedés szép lassan megállt, de 2007-től újraindult, majd 2014-től erősen fokozódott. A legnagyobb gond az, hogy még a tudósok sem igazán tudják, mi is okozhatja a megnövekedett kibocsátást.

kép:nytimes.com

Teóriák persze mindig vannak, és igazságtartalmuk is van, de a magyarázathoz kevesek. Ilyen például az, hogy a szarvasmarhák tenyésztése okozza az emelkedést. Az állatok ugyanis míg vágósúlyba érnek, esznek és a beleik gázokat termelnek, többek között metánt is. és a sok szarvasmarha igencsak sok metánt jelent. Ez azonban nem magyarázza teljes egészében a megnövekedett és folyamatosan emelkedő szintet.

Mi lehet az ok?

A szarvasmarhákat semmi esetre sem szabad kihúzni az egyenletből. Bár a világ egyes területein - mint az Egyesült Királyságban – egyre csökken a szarvasmarha telepek száma, máshol, például Afrikában jelentősen növekednek.

A metán kibocsátásáért vastagon felelősek a melegedő mocsárvidékek. Egy bizonyos hőmérséklet felett ugyanis az addig megkötött metángáz felszabadul, és a légkörbe jut. Ezt bizonyították is, olyan levegővizsgálatokkal, melyeket a mocsárvidékek felett folytattak, és amelyek kimutatták, hogy hatalmas metánfelhők szállnak fel a területekről.

kép:thehill.com

Szintén egy igen erőteljes hatás az, hogy a Metán alapvetően gyorsan lebomlik a légkörben. Ez a folyamat azonban jelentősen lelassul, ha a hőmérséklet megnő. Ez pedig a klímaváltozással elkerülhetetlenül megtörténik, így egy dominóelvű folyamattal találkozhatunk, melyet nem is igazán tudunk megállapítani, tekintve, hogy nem is igazán tudjuk, mitől is van. A hatás kompenzálása azonban szükségszerű, és ezt a szén-dioxid kibocsátás további drasztikus csökkentésével lehetünk képesek elérni. Ha ez nem sikerül, akkor a kitűzött cél, vagyis a klímaváltozás 2°C alatt tartása semmiképp nem sikerülhet.

lead kép:time.com

klímaFöldembergázmetánszén-dioxid