Június 25. Kedd, Bocsárd

Egyre kékebb a kék bolygó

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozás óceánokra gyakorolt hatása lényegesen nagyobb, mint azt gondolnánk. Sőt, egyre jelennek meg az új kutatások, melyek rámutatnak, hogy hiába hisszük, hogy megismertük a globális felmelegedéssel járó hatásokat, távolról sem látjuk át azt a rombolást, amit okozni fog.

Óceáni rendszerek

A klímaváltozás okozta folyamatok a tengerekben és óceánokban nagyon összetettek, éppen ezért nem is tudjuk megmondani, pontosan milyen következményekkel jár a felmelegedés. Az már biztos, hogy nem csak a levegő, hanem a vizek is melegednek, ami több szempontból is gon. Egyrészt nagyobb a párolgás, ami a sókoncentrációra van hatással. Az áramlások is függenek a víz hőmérsékletétől és a só koncentrációjától, vagyis ezekre is mindenképpen hatást gyakorol a klímaváltozás. Ezek az áramlások nem csak a meleget szállítják, hanem a táplálékokat is elosztják, vagyis kiemelt szerepük van a vízi ökoszisztémák fennmaradásában.

kép:hu.wikipedia.org

A meleg víz fizikája is más. Minél melegebb az óceán annál több helyet foglal a hőtágulásnak köszönhetően. És terebélyesedni csak egyetlen irányba képes, a szárazföldek felé. Vagyis a felmelegedés elmoshatja az ismert szigetvilágok egy jelentős részét, valamint a part menti településeket is lépésekre kényszeríti.

Kékül

Mindannyiunk meghatározó filmes élménye a Kék bolygó. Az egyik legszebb felvételsorozat, mely azt is megmutatja, miért is kék a Föld. Vizeink színét a fitoplanktonok adják. Fényelnyelő képességük (oxigéntermelésükről és co2 megkötésükről már nem is beszélve) teszi lehetővé azt, hogy a vizeket olyan színűnek lássuk, amilyenek. Ez pedig csak messziről kék, közelebbről nézve inkább zöld. A fitoplanktonok táplálkozása azonban erősen függ az áramlatoktól, amikre ugye hatást gyakorol a klímaváltozás.

kép:fxghungary.hu

A tudósok kutatásai alapján a fitoplanktonok száma egyre csökken. Ez a tendencia azt eredményezi, hogy a víz színe – az emberi szem számára egyelőre nem érzékelhető módon – változik, kékül. Minél kékebb az óceán, annál kevesebb fitoplankton van benne, amely élőlények a tápláléklánc alapját képezik. Kevesebb fitoplankton kevesebb élőlényt is jelent minden óceánban.

A tudósok rámutatnak arra is, hogy a változás már most folyamatban van, és bár egyelőre még látni nem láthatjuk, a hatásait mindenképpen érezni fogjuk. Ha pedig a felmelegedés mértéke eléri, meghaladja a 3°C-ot akkor a világ óceánjainak 50% látható színváltozáson fog keresztül menni.

lead kép:videoblocks.com