Június 25. Kedd, Bocsárd

Egy kezdeményezés, 14 ezer millió elültetett fa

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozás elleni küzdelem nem is nekünk, felnőtteknek olyan fontos, hanem a gyerekeknek, hiszen nekik egész életüket kell leélniük egy olyan környezetben, amit a mi, mostani cselekedeteink alakítanak ki számukra. Éppen így gondolja ezt Felix Finkbeiner is, aki – bár még mindig gyerek – saját kezébe vette a kezdeményezést.

Nem akárki

Felix nevét nem árt megjegyezni, hiszen igencsak kevés 19 éves fiú mondhatja el magáról, hogy külön meghívást kap az Egyesült Nemzetek Szövetségének közgyűlésére, sőt, ott többször is a pódiumra állhat. A megtiszteltetés annak köszönhető, hogy a német fiatalember nem csak beszél, hanem teszi is azt, amiben hisz.

kép: facebook.com

Félix szerint három probléma is van azzal, ahogyan a felnőttek a klímaváltozás problémáját kezelik. Az egyik – amit a gyerekek egyszerűen nem értenek, hogy ha már a felnőttek tudják, mit is kellene tenni, mért nem teszik meg? a másik, hogy a jövő fogalmát másképpen értelmezi a két generáció. A felnőttek számára ez egy komplex, tudományos megközelítést igénylő dolog, míg a gyerekeknek egyszerűen a túlélés kérdése.

A harmadik pont, hogy a felnőttek nem képesek távolabb látni, vagy ha igen, akkor sem képesek a pillanatnyi „profitot” feladni egy távolabbi, de nagyobb „profit” lehetőségéért. Ahogyan fogalmazott:

„Ha a majomra bízod, most kér egy banánt, vagy később hatot, akkor mindig az első opció mellett dönt. Mi, gyerekek nem bízhatunk benne, hogy a felnőttek megmentik a jövőnket. A saját kezünkbe kell venni a sorsunkat.”

Gyerekek a globális felmelegedés ellen?

Aki a fenti elképzelést viccesnek tartja, az most meg fog döbbenni. Felix 9 éves volt, amik egy klímaváltozással foglalkozó előadás kapcsán megértette, hogy kedvenc állatai, a jegesmedvék, és sajnos mi, emberek is, hatalmas veszélyben vagyunk. A szén-dioxid ellen pedig azzal lehet védekezni, amiről általános iskolában tanultunk: a fákkal. Így hát Félix elültette első fáját, egy vadalmát.

kép:kertlap.hu

Az ültetéssel nem állt le, és mozgalmat is indított, hogy egyre több fát lehessen elültetni. A kezdeményezés végül világméretű mozgalommá nőtte ki magát, mely mozgalom többek között a NASA tudományos munkáját is segítette azzal, hogy elsőnek tartott világméretű faszámlálást. Ez pedig azt mutatta, hogy a Földön 3 billió fa van, és 12 ezer év alatt elvesztettünk 14 milliárd fát.

2011-ben, amikor Felix New York-ban szólat fel, hazájában akkor ültették el az egy milliomodik fát. Ekkor alapította meg a fiú a Plant-for-the-Palnet mozgalmat, mely igencsak kinőtte magát. Jelenleg világszerte 50000 éghajlati nagykövete van, akik jelentős része 9 és 12 év közötti.

És hogy mire is képes egy ilyen, gyerekek által életre hívott szervezet? Amikor számukra is egyértelművé vált, hogy az egymillió fa nevetségesen kevés, milliárdosokat kerestek meg, hogy támogatást szerezzenek. Jelenleg 14 milliárd fa elültetésénél járnak, és a mozgalom egyre csak nő. Vagyis igenis hatalmas jelentősége van annak is, ha az ember elültet egy vadalmát!

lead kép:pureadvantage.org