Július 19. Péntek, Emília

Bűncselekmény lesz szemetelni!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A hulladék problémájával kapcsolatban nagyon sokszor említjük az óceánokat, az ázsiai országokat, melyek felvásárolják a hulladékot. Az USA problémáit, vagy éppen azokat a területeket, ahol még ember is csak ritkán jár, de a hulladék jelen van. Viszont ritkán beszélünk az itthoni helyzetről, pedig téma van bőven. A szemétkérdés ugyanis hazánkban is jelen van, és most egy kis szigort is bevetnek ellene.

A 30000 illegális lerakó országa

Nem hangzik túl jól a név, de sajnos nem nagyon tudunk vele vitatkozni. Szinte nincs is olyan ember, aki ha egy kellemeset szeretne sétálni az erdőben, ne futna bele egy illegálisan lerakott sittkupacba, némi lom körítéssel. Első tehát a rohadó mosógép, és csak utána jöhet a természet látványa.

kép:videohive.net

A Hulladék Szövetség (HUMUSZ) itthon mintegy 15000 illegális hulladéklerakót azonosított, de a civil szervezetek élnek a gyanúperrel, hogy ez a szám meg sem közelíti a tényleges helyzetet. A leginkább az építési törmelék és a lom kap helyet az erdőszéleken, mezőkön, vagy éppen egy elhagyatottnak tetsző kertben. A helyzet tarthatatlan, és a szabálysértési bírság, mely az illegálisan lerakott hulladékért jár, nevetséges.

Nem kell szemét

A szeméthelyzetre természetesen az lenne a megoldás, ha nem termelnénk szemetet, vagy legalábbis a minimumra szorítanánk azt, amit mégis összehozunk.

Most azonban az illegális lerakókkal szemben kell egy kicsit jobban fellépni. Ez már régóta esedékes lenne, de most egy folyamat végpontja lehet – ha el is fogadják a tervezetet -, hogy az illegális szemétlerakás bűncselekménynek minősüljön. Az eddigi lehetséges szankciók láthatóan nem rettentették el az embereket ettől a tevékenységtől, így ideje lesz a változtatásnak is.

kép:napi.hu

Mindemellett az is tény, hogy a szemét elhelyezési lehetőségeiről a tájékoztatás igencsak karcsú. Vagyis hiába szeretné valaki teljesen legálisan letenni a szemetét, ha nem kap arról megfelelő tájékoztatást, hogy hol is teheti ezt meg. ezen is változtatni kell, de szerencsére ezzel is foglalkoznak a szakemberek. Újabb jó hír, hogy sokuk véleménye szerint a felszámolt illegális szemétlerakók helyén – azok könnyű megközelíthetősége miatt – érdemes lenne tanösvényeket, pihenőparkokat létrehozni, így az újabb lerakás is biztosabban kikerülhető lenne.

lead kép:bau-sitt.hu