Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Brutális mértékű a rovarok pusztulása

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Igen sokat olvashatunk arról, hogy mekkora veszélyben vannak a jegesmedvék, a tengeri emlősök, halak, vagy éppen a teknősök. Ezeket az állatokat csodáljuk, és igyekszünk elkerülni kihalásukat. A szorgos apróságokról azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni, vagy egyszerűen egy legyintéssel letudni eltűnésüket, legalább nem zavarnak.

Felgyorsult tempó

A világon nyolcszor gyorsabb a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, a hüllőké, vagy akár a madaraké. A rovarokról azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni, vagy csak egy – egy fajra, csoportra összpontosítani. A világot egyre jobban foglalkoztatja a méhek sorsa, és meg is tesznek mindent azért, hogy megmenthessék ezeket a kiemelt jelentőségű rovarokat – vagy legalábbis reménykedhetünk benne.

kép:thoughtco.com

De mi a helyzet a kismillió más rovarral, akikért senki nem emeli fel a hangját. Legyek, lepkék, repülő, mászó, föld alatt élő rovarok százait, ezreit veszélyezteti a világ átalakulása, amiben sajnos vastagon benne van a keze az emberiségnek is. a tudományos vizsgálatok alapján várható, hogy a következő évtizedekben a rovarfajok mintegy 40% ki fog halni.

De miért?

Az okok között szerepel a globális felmelegedés, mely leginkább a trópusi fajokat veszélyezteti, illetve ezzel összefüggésben az invazív fajok megjelenése, melyekkel az őshonos populáció sok esetben képtelen felvenni a versenyt.

Emellett azok az emberi tevékenységek tizedelik leginkább ennek a csoportnak a képviselőit, mint az urbanizáció, vagy az erdőirtások. De a rovarokra erősen káros hatást gyakorol az intenzív mezőgazdasági termelés is, hiszen annyi vegyszerrel permetezzük a növényeket a kártevők ellen, hogy azt már a hasznos rovarok sem képesek tolerálni, mindemellett természetesen nem szabad megfeledkezni a természetes veszélyekről, mint amilyenek a kórokozók is.

kép:theatlantic.com

A rovarok lassú eltűnése nem azért rossz, mert többet nem csodálhatjuk meg a hatalmas szarvasbogarat, vagy mert már nem kell a szélvédőről levakarni a rovarok maradékát. Sokan nem gondolnak bele, de ha a rovarok erősen megfogyatkoznak, akkor azok az élőlények is eltűnnek, melyek velük táplálkoznak, majd azok is, melyek a rovarevőket fogyasztják – és így tovább. Ráadásul a világ haszonnövényeinek 75%-át is a rovarok porozzák be – és nem csak a méhek -, így eltűnésük sohasem látott élelmezési válsághoz is vezet majd. Megmentésük tehát az emberiség létének a feltétele!

lead kép:pigpog.com