Május 23. Csütörtök, Dezső

A talajvíznek is annyi a klímaváltozás miatt?

null

Miután felismertük a klímaváltozás veszélyességét, egyre mélyebben beleássuk magunkat. Ma már tudjuk, hogy sok esetben olyan évtizedes hatásokról beszélhetünk, melyek következményeit most még csak megbecsülni vagyunk képesek. Ilyen a talajvízre gyakorolt hatása is, mely elhúzódó ökológiai katasztrófával fenyeget.

Talajvíz

A talajvízzel jellemzően akkor szoktunk találkozni, amikor olvad a hó, és olvassuk az újságokban, hogy már megint áll a víz a termőterületeken, esetleg akkor, amikor csak gumicsizmában tudjuk megközelíteni saját otthonunkat. Így sokan inkább fellélegeznek annak hallatán, hogy egyre csökken a talajvíz mennyisége, és 100 éven belül a mostani talajvíz tárolóknak csak körülbelül a fele töltődik majd újra, kerül egyensúlyba.

kép:ppic.org

A talajvíz azonban messze több, mint a locspocs, ami árt a vetésnek. Ez a vízmennyiség ugyanis jelentősen befolyásolja a folyók vízhozamát, és a földterületek termékenységét. Jelentős csökkenése így komoly katasztrófákkal fenyeget, melyeket ráadásul nem is most, hanem a távolabbi jövőben élhetünk át.

Ennek oka, hogy az esővíz filtrálódásának ideje területenként változik. Ez lehet néhány hónap, de szélsőségesen száraz területek esetében akár 1000 év is. ez pedig azt jelenti, hogy elképzelhető, hogy amikor már kezdünk megnyugodni, mert sikeresen kivédtük a klímaváltozás közvetlen pusztító hatásait, akkor kapunk egy újabb pofont.

Miért fogy?

A talajvíz mennyisége értelem szerűen az esőhöz köthető, hiszen annak a talajba szivárgása és összegyűlése adja ezt a víztartalékot. A klímaváltozás során azonban a csapadékeloszlás is megváltozik, szélsőségessé válik. Ha esik, akkor igen nagy mennyiségben és viszonylag gyorsan, így a talajba jutott mennyiség kisebb lesz.

kép:en.wikipedia.org

A talajvíz, bár hazánkban rengeteg gondot okoz, kifejezetten fontos víztartalék, hiszen a talaj termékenységéhez és a folyók vízhozamához is nagyban hozzájárul. Jelentős csökkenése az öntözéses mezőgazdaságban okozna olyan károkat, melyeket most még felmérni sem igazán tudunk. A folyók és tavak ökológiai rendszereire, valamint a talaj élővilágára szintén hatást gyakorolna a talajvíz csökkenése, mely katasztrofális következményekkel járna.

A klímaváltozás elleni küzdelem során azért is harcolunk, hogy a meteorológiai rendszerek, melyeket ismerünk, melyekhez évezredek alatt mi is és a környezetünk is alkalmazkodott ne változzanak meg gyökeresen, hiszen az újra alkalmazkodás elképesztő nehézségeket okozna mindannyiunknak.

lead kép:news.stanford.edu