Február 28. Szerda, Elemér

A szmog rontja a napelemek hatékonyságát

Éghajlat
2019. február 04. 08:00
null

Pekingről mindenki tudja, hogy a „tiltott város” és hogy lenyűgöző történelmi ereklyékkel rendelkezik. Azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy Kína fővárosa fuldoklik, méghozzá a szmog miatt. Az országban a többi nagyvárosban sem jó a helyzet, évente 1.6 millió ember hal meg a szmog miatt. A szmog ellen tenni kell, és nem csak azért, hogy az emberek egészségét lehessen menteni.

Hatalmas beruházások

Kína tisztában van azzal, hogy – ahogyan a világ minden más országának is – át kell állnia a megújuló energiatermelésre. Ez kezdetben igencsak nehézkes volt, tekintve, hogy az ország hatalmas szénkészletekkel rendelkezik. A vezetés akkor azt mondta, idáig a világ más tájai használták a szenet és gazdagodtak, most Kína jön.

kép:solar-estimate.org

Szerencsére azóta változott a rendszer, és lassan de biztosan elkezdték visszaszorítani a fosszilis energiahordozók kihasználását, és egyre – másra telepítik a napelemes rendszereket. Ezzel pedig nem csak azt érik el, hogy az ország képes lesz eleget tenni a klímaváltozás megkövetelte fejlődésnek, hanem azt is, hogy a szmog is egyre jobban csökkenjen az ország városaiban.

Szmog = rosszabb energiatermelés

Sajnos a nagyon gyors javítási kísérletek nem működnek, hiszen éppen Kína volt az, ahol a szmog elleni küzdelemben ugyan nyertek, ám cserébe a „tiszta” levegő ózonnal telítődött, mely komoly fenyegetést jelentett az emberekre nézve. Vagyis a szmog ellen csak akkor lehet igazán tenni, ha mind az ipari, mind a lakossági károsanyag – kibocsátást erősen csökkenteni tudják, majd teljesen meg is szüntetik azt.

kép:edition.cnn.com

Ehhez pedig erőteljes gazdasági érdekek is fűzik az országot. Nem csak azért, mert a szmog jelentette egészségügyi terhelést el is lehetne felejteni, mely milliárdos összegeket jelent. Merce Labordena, a Zürihi Szövetségi Műszaki Főiskola klímakutatója ugyanis rámutatott arra, hogy a szmog erősen rontja a napelemek hatásfokát. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a szmogban működő egységek kapacitása egynegyedével csökken. A kutató és csapata kiszámolta, hogy Kína 2040-ig a jelenleg üzemelő kapacitásaival évente 85-158 terrawattóra energiát lesz képes termeli, de csak abban az esetben, ha a szmogot, mint összetevőt képes lesz kiiktatni a rendszerből. Külön jó hír, hogy a napelemekkel megspórolt energiaköltségek több, mint 15%-ban fedezik a szmog elleni intézkedések költségeit is. Ráadásul a napelemes beruházások megtérülési ideje is egyre alacsonyabb, vagyis biztosan csak nyerni lehet a szmogtalanítási akción.

lead kép:metatube.com

szmognapelemKínaenergialevegőélet