Május 25. Szombat, Orbán

A spanyolok feladták a leckét, próbáljuk követni őket!

null

A spanyolok nem viccelnek, hiszen ők is erősen érzik saját bőrükön a klímaváltozás okozta problémákat. Így olyan erőteljes lépéseket fogadott el a kormány, mely még az atomenergiával sem bánik kesztyűs kézzel.

Nincs kecmec

Theresa Ribera, a spanyol energiaügyi miniszter bejelentette, hogy országa megszabadul az atomenergiától, annak veszélyessége, és a keletkező hulladék nehéz kezelhetősége miatt. Ez az elképzelés nem újdonság, hiszen volt már róla szó, és a kormány a céldátumot is megpendítette, amit 2040-re tettek. A miniszter asszony azonban most konkrét elhatározást jelentett be, és 5 évvel előrébb is hozta a megvalósítás kitűzött dátumát.

kép:ghheadlines.com

Vagyis 2035-re Spanyolországban mind a 7 atomerőműnél le kell húzni a rolót. Ez nem lesz olyan egyszerű, és főleg nem lesz olcsó, hiszen az atomenergia jelenleg is a spanyol energiatermelés 20%-át teszik ki. A bezáratás remek döntés, de a termelést valahogyan pótolni is kell. Ebben pedig semmi esetre sem vehetnek részt a szénerőművek, mivel azok bezáratása már 2030-ra bekövetkezik.

Megújulókkal

A megoldást természetesen a megújuló kapacitás növelése jelenti. Ez az érték jelenleg 40% de a gyors emeléshez komoly összegeket kell befektetni. A kormány ezzel tisztában is van, az előzetes kalkulációk alapján 235 milliárd eurót emészt majd fel az átállás.

kép:express.co.uk

Azonban a szén és atomerőművek leszerelése nem az egyetlen, amit a spanyol törvényhozás akar. A dízel és a benzines autók is megkapták a halálos ítéletüket. 2040-től ugyanis egyáltalán nem lehet majd ilyen üzemű járműveket értékesíteni az országban. Ez az intézkedés több más államban is megtörtént, a spanyolok azonban egyel tovább is mentek. A két mumus mellé ugyanis felsorakoztatták a hibrid járműveket is, azok értékesítése ugyancsak tilos lesz 2040-től, vagyis kizárólag alternatív hajtású autókat lehet majd kapni.

A napenergia kapacitás növelés egyértelmű cél, de a jövőre is gondolva a kormány most sem állt meg ennél a résznél. A részarány jelentős növelése mellett kötelezővé kívánják tenni azt is, hogy 2040-től kezdve évente minimum 3 gigawatt megújuló kapacitással bővíteni kell a már meglévő rendszert. Így akkor sem lesz baj, ha az e-autózás jelentős térhódítása energiaigény-növekedéssel jár.

lead kép:sciencing.com