Május 28. Kedd, Csanád, Emil

A klímaváltozás tönkreteszi a csecsemők szívét

null

Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem már nem csak az erőnket, hanem az egészségünket is felemészti. És tenni kell ellene, hiszen ma már tudományos tény, amit az orvosok régóta sejtenek: az egyre nagyobb meleg rámegy a szívünkre.

Kétfrontos háború

Az Amerikai Szív Szövetség Lapja hasábjain jelent meg egy új tanulmány, melyben rámutatnak arra az összefüggésre, amit már igen régóta sejt a tudományos világ: a meleg drámai módon gyakorol hatást a szervezetünkre!

kép:bbc.com

A klímaváltozással kapcsolatban mindig előjön a téma, hogy a gyerekeinknek kell megőriznünk a Földet, hogy lehetőségük legyen megismerni mindazt a csodát, amit mi is átélhettünk. Ez azonban nem is olyan egyszerű, mint hinnénk, hiszen a globális felmelegedés olyan szélsőséges időjárási anomáliákat okoz, amelyekkel a szervezet már jóval nehezebben küzd meg, mint az ideális lenne.

Ártatlan gyermek

Azt régóta tudjuk, hogy a meleg nem tesz jót sem az időseknek, sem az egészen kicsi gyerekeknek. Nem véletlen, hogy a nagy hőségben inkább az árnyékban tartózkodunk, vagy a vízben hűsölünk. De nem is a kifejlett szervezetek a legsérülékenyebbek a szélsőséges változásokra.

Dr. Wangjian Zhang rámutatott arra, hogy a szélsőséges meleg a fejlődésben lévő szervezetekre van igen nagy hatással, azokra, melyek még édesanyjuk védelmét élvezik. Sajnos a szív fejlődési rendellenességeinek kockázata jelentősen megnő a melegebb hónapokban születő gyermekek esetében. Ez a szám az USA területén jelenleg 40000, vagyis ennyi olyan csecsemő születik egy évben, akinél a szív szerkezeti problémái okoznak életre szóló bajt – írja az inhabitat.com.

kép:babaszoba.hu

Az sajnos egyelőre nem világos, hogyan is képes ilyen drámai hatást gyakorolni a hő a szervezetre, de tény, hogy állatkísérletekben már kimutatták, hogy a meleg hatására sérülnek a magzati sejtek, megszakadnak olyan fontos, építő fehérjeláncok, melyek sértetlensége az egészség elengedhetetlen alapkelléke.

A védekezés a jelenség ellen egyelőre csak annyi, hogy a kismamáknak minél jobban kerülni kell a túlhevülést, így a vízpartról akár még az árnyékos részeken tartózkodva is le kell mondaniuk. A felmelegedés erősebbé válása a hatást is fokozza, így a későbbiekben ennél lényegesen drasztikusabb eszközökre is szükség lehet a csecsemők szívfejlődési rendellenességeinek visszaszorítására.

lead kép:todayifoundout.com