Június 14. Péntek, Vazul

A klímaváltozás a flamingókat is sújtja

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozás szélsőséges időjárási helyzeteket eredményez. Míg egyes területeken úgynevezett villámárvizekkel kell számolni a heves esőzések miatt – vagy éppen a városokon keresztül hömpölygő árral, mely autókat visz magával -, addig más területeke az extrém szárazság okoz gondokat, és követel számtalan áldozatot.

Flamingók végveszélyben

A Dél-Afrikai Köztársaság területét sújtó aszály elérte az ottani állatvilágot is. a költési időszakban a vízgyűjtő területeken flamingók tömegei várják fiókáikat, de egy vízgyűjtő most komoly veszélybe került, ahol ráadásul a déli régió legnagyobb flamingó-populációja található.

kép:irishexaminer.com

A költéshez ezeknek a madaraknak elengedhetetlenül fontos a hűvös, iszapos talaj. Mivel a fiókák így könnyedén képesek kitörni a tojásokból. Ha azonban ez a közeg nincsen meg, akkor a meleg hatására a tojások belső membránja megkeményedik, igencsak megnehezítve a fiókák dolgát. A kitörésre a legtöbben még képesek, de annyira legyengülnek, hogy a forróság, vagy a közelben ólálkodó ragadozók megölik őket.

Kitelepítés

A természetvédők valamint a helyi környezetvédelmi hatóságok megkezdték a tojások kimentését a területről. Ehhez a repülőgépes támogatást a környékbeli gyémántbányák biztosították. A lépésre mindenképpen szükség volt, hiszen a költőhely környékét már így is elhullott fiókák százainak teteme borítja. Ami talán még rosszabb, hogy a még ki nem kelt tojásokban hallani lehet a küszködő madarak csipogását.

Eddig összesen 3000 fiókát mentettek ki a vízgyűjtő területéről – köztük sokat még tojásban – és helyeztek el más területeken. Az itteni fiókák táplálását a szakemberek oldják meg, szüleiket pedig tollseprűk helyettesítik. Az emberekkel való érintkezést minimalizálják, így a lehető leggyorsabban visszakerülhetnek majd a madarak a természetbe.

kép:independent.ie

A vízgyűjtő területén további 6-8000 fióka vár, mert ugyan ők már mozgásképesek, ám ha a vízszint tovább apad, akkor szüleik elhagyhatják őket, hogy önmagukat mentsék, tehát az akciónak sajnos még koránt sincs vége.

A vízgyűjtők kiszáradása nem olyan meglepő dolog. Ám méretét és az eltartott populációt tekintve ez a mostani eset eltér a normálistól. A szélsőséges aszály most is a klímaváltozás számlájára írható.

lead kép:smithsonianmag.com