Május 28. Kedd, Csanád, Emil

A civilizációnak annyi….

null

Rupert Read akadémikus egy nemrég elhangzott előadásában nem fest túl szép képet a jövőnket illetően. A globális felmelegedés következtében – a tudós szerint – a civilizáció mai ismert formájának vége. Még akkor is, ha képesek vagyunk visszafogni a klímakatasztrófát.

Sajnálat

Igen erős kezdés, ha egy klímakatasztrófával kapcsolatos előadáson a közönség soraiban ülő fiataloknak sajnálkozásunkat fejezzük ki azért, mert ők már nem tapasztalhatják majd meg, milyen is megöregedni. Read pedig ezt is megtette, vagyis ebből is látható, nem egy kifejezetten optimista hozzáállást kapunk a tudóstól. A véleménye az, hogy teljesen mindegy, mit is csinálunk, a jelenlegi civilizáció akkor sem tartható fenn sokáig, ha minden törekvésünket siker koronázza a globális felmelegedéssel kapcsolatosan.

kép:autopro.hu

Ez utóbbira azonban vajmi kevés az esély, tekintve, hogy az országok olyan geomérnöki megoldásokra támaszkodnak a terveikben, amikhez egyelőre nincsenek meg a kellő technikai feltételek, ráadásul abban sem vagyunk biztosak, hogy nem ártanának-e többet, mint amennyit használnak.

Alternatívák

A tudós szerint három lehetőség áll előttünk:

- sikerül olyan mélyreható és forradalmi változásokat elérni, melyek megállítják a klímaváltozást. Ezzel időt nyernénk, de a népesedés problémáját ez nem oldaná meg. ez egy újabb lépés, ám ha ez is menne, akkor egy ideig jók vagyunk.

- részben elpusztul az ismert civilizáció. Ez azt jelenti, hogy azok a kisebb – nagyobb közösségek maradnak fenn, melyek képesek az olyan alapértékek megtartására, mint az emberi jogok, vagy az önmaguk élelmezése. Ez sok fejlett, nyugati civilizáció esetében elképzelhetetlen. A megmaradottaknak azonban számolni kell azzal az iszonyatos migrációs nyomással, ami az összeomló társadalmakból érkezik.

kép:mnn.com

- nem sikerül tenni a klímakatasztrófa ellen, és minden elpusztul, az összetett életet is beleértve a bolygón. Sőt, egyes elképzelések ennél is rosszabb jövőt jósolnak, hogy bolygónk a Vénuszhoz hasonlóan kiég, és teljesen élettelen lesz.

Rupert szerint a második lehetőség a legvalószínűbb, és ha reálisan akarunk gondolkozni, akkor erre kell felkészülnünk minden rendelkezésre álló eszközzel, természetesen minél békésebb keretek között.

lead kép:schmoesknow.com