Június 15. Szombat, Jolán, Vid

A britek harca a klímaváltozás ellen

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozás elleni küzdelem egyik leghatékonyabb fegyvere a szemléletformálás, illetve az ebből adódó életmódváltás. Ehhez ugyanis sem politikai akarat, sem nemzeti, közösségi összefogás nem kell, sőt, még csak extra pénzt sem kell rászánni. Valószínűleg ennek hatásait érzik most a britek, és terjed majd el intenzíven a világban.

Iparági hanyatlás

Lehet, hogy egy kissé erős a kifejezés, de tény, hogy igen nagy számban zártak be az utóbbi időben a tejüzemek az Egyesült Királyság területén. Míg 2017 októbere és 2018 novembere között 79 cég lépett ki az iparágból, addig 2018 novembere óta eltelt rövidke idő alatt 222 tejtermelő kényszerült a távozásra. A számban ráadásul nem kizárólag tehéntej termelőkről van szó, beletartoznak juh és kecsketej farmok is.

kép:aginnovators.org.au

A szám olyannyira nagy, hogy azt már nem igazán lehet a természetes szelekció részének tekinteni, mivel a brit tejipar 2,5%-ról van szó. Az iparági „hanyatlás” pedig igencsak összecseng azzal a ténnyel, hogy a vegetáriánus és vegán életmód egyre nagyobb teret hódít magának a királyságban.

Életmódváltás

Valószínűleg ez a térhódítás annak is köszönhető, hogy az emberek kezdik megérteni, hogy a klímaváltozás megállításához, a Föld megmentéséhez kénytelenek lesznek első körben a saját házuk táján sepregetni, mivel a nagyobb intézkedések lassúak, és nyögve-nyelősek. Ráadásul csak arra várni, hogy „valaki” megoldja a helyzetet biztosan nem lesz kifizetődő, vagyis mindenképpen az egyéneknek kell megkezdeni a lépéseket.

kép:webmd.com

A vegán és vegetáriánus életmód nagy előnye, hogy a nagyipari állattenyésztés káros hatásait jelentősen mérsékli, sőt – ha mindenki áttér erre a lehetőségre – meg is szünteti. Ez pedig jelentős co2 és metán kibocsátást takarít meg, arról már nem is beszélve, hogy megszünteti azokat az embertelen körülményeket, melyekben állatok milliói élik le rövidke kis életüket.

Hogy mennyire terjed ez az életmód? 2016-ban egy vegán magazin felmérése alapján még csak 540000 lakos vallotta magát vegánnak az Egyesült Királyságban. 2018-ban ez a szám már 3.5 millió volt (a lakosság 7%-a), míg a vegetáriánusok száma 9.2 millióra emelkedett (a lakosság 14%-a). ez az intenzív emelkedés pedig már valószínűleg nem a folyamatos kampányoknak köszönhető, mely az állatok jogait emeli ki, sokkal inkább annak a felismerésnek, hogy életben maradásunkhoz kulcsfontosságú a húsfogyasztás mérséklése.

lead kép:hesol.co.in