Június 19. Szerda, Gyárfás

A belga iskolákban vastag pulóver kell!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A környezettudatosságot ott kell kezdeni, ahol csak tudjuk. A mostani időszak pedig tökéletes erre, hiszen fűtünk, a nyár pedig azért, mert megy a légkondi. És nem is csak otthon, hanem mindenhol: az iskolában, az irodában, a közintézményekben.

Vegyünk vissza

A fűtés az egyik legrosszabb az üvegházhatású gázok kibocsátásának szempontjából. A sarkát letaposva követi a hűtés is, hiszen hatalmas mennyiségű energiát követel meg mindkettő. Hogy mit is lehet tenni ellenük? Ésszerűen kell őket alkalmazni.

kép:dezeen.com

Természetesen azt senkitől nem lehet megkövetelni, hogy télen ne fűtsön, vagy, hogy nyáron viselje a negyven fokot a lakásban. Ugyanakkor tény, hogyha ésszerűen járunk el, akkor mind a hűtés, mind pedig a fűtés lényegesen kevesebb energiát vesz el, így pedig nagyban csökkenthető az ökológiai lábnyom. Ez külön jó hír a közintézmények szempontjából, hiszen ezeknél a környezettudatos lépéseket megtenni messze nem olyan egyszerű, mint a magánházak esetében.

De mi az ésszerű?

Télen hideg van. Ez azt jelenti, hogy az ember felöltözik, és igen, pulóvert is vesz. A lakást, vagy a közintézményeket 21 fok körülire érdemes fűteni, ennél melegebb felesleges, hiszen a pulóver és a zárt cipő megteszik a magukét (az ülőmunkánál ez kicsit magasabb, 22 fok körüli érték).

kép:euractiv.com

A belga törvényhozás igazán érzi ennek a lehetőségnek a súlyát. A kis országban a diákok rendszeresen tüntetnek azért, hogy a törvényhozásuk, és az EU sokkal hathatósabb lépéseket tegyen azért, hogy a klímaváltozás során a hőmérséklet emelkedése az iparosodás előtti mértékhez képest ne haladja meg az 1.5°C-ot. Távozó környezetvédelmi miniszterük egyik utolsó intézkedése volt, a vastag pulóver napja, melynek keretein belül a belga iskolák lejjebb csavarják a fűtést.

A hűtéssel kapcsolatban is rengeteget lehetőség van a kezünkben, amikkel jelentősen csökkenthetőek a költségek és az ökológiai lábnyom is. Acégek esetében a dress code enyhítése hatalmas lépés lehet. Ha nem kötelező az irodában viselni a zakót, vagy ha engedélyezett a rövid ujjú ing viselése, akkor máris nyertünk 4-5°C-ot, ami bizony hatalmas spórolás egy nagy irodaház esetében. A szellőztetési technikák megfelelő alkalmazása is sokat segíthet, illetve a tudatos építészeti megoldások is megdöbbentően sokat tehetnek hozzá ahhoz, hogy az épületek klímája ideális legyen, így annak befolyásolására lényegesen kevesebb energiát kell elpazarolni.

lead kép:gq.com