Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Trump szép lassan felsül...

Éghajlat
2019. január 24. 16:00
null

Trump kormányzatának, megválasztásának alapja az, hogy ő mindenképpen a fosszilis energiaforrásokat támogatja a megújulók helyett. Győzelmének oka pedig az, hogy az igazi pénzemberek még mindig az olaj és szénvállalatok élén, illetve hátterében állnak. Azonban Trump bajban van, mert képtelen betartani ígéreteit.

Fellendíti a szénipart

Az elnök egyik legerősebb ígérete az volt, hogy kedvezményekkel, lehetőségekkel fellendíti a szénipart, hogy az energiahordozók ezen válfaja újra sokkal nagyobb figyelmet kaphasson. Azonban hiába minden erőfeszítése, a pózolások, kampányok, ez nem akar sikerülni neki, mindannyiunk nagy szerencséjére.

kép:telegraph.co.uk

A szénerőművek köre lezárult, ma már egyre több ilyen intézmény zárja be a kapuit a pénzügyileg finanszírozhatatlan működés miatt. 2017-ben 7 gigawattnyi szénerőmű kapacitástól búcsúzhatott el az amerikai piac. Trump erőfeszítései nyomán sem sikerült a csökkenést megállítani, sőt! 2018-ban 14,3 gigawattos kivonással szembesülhettünk, és ez a tendencia biztosan nem fog sem lassulni, sem megállni, akárhogyan kapálózik is a vezetés.

Miért tűnik el a szén?

Az ok sokkal prózaibb annál, mint hogy az emberek megértették, a saját életüket teszik tönkre a fosszilis energiahordozók égetésével. Egyszerűen arról van szó, hogy a földgáz és a megújulók már most sokkal olcsóbb működtetést tesznek lehetővé egy erőműben, mint a szén. Ez pedig a világon mindenhol így van, és szerencsére ma már tenni sem lehet ellene. Ez pontosabban az jelenti, hogy hiába vonják meg az adókedvezményeket és támogatásokat a megújuló erőforrásoktól, azok ára akkor is tovább fog csökkenni, méghozzá drasztikusan.

kép:cnbc.com

Hogy ez a folyamat mit jelent majd Trump politikai pályafutására nézve, kétséges, mindenesetre biztosan nem tesz jót neki. A Földnek azonban igen, hiszen a szén, az olaj, de még a földgáz is ki fog szorulni a piacról, egyre kisebb és kisebb részesedést fog tudni csak elérni.

Abban az esetben, ha az energiavállalatok egyre inkább áthelyezik támpillérjeiket a megújulókra (ahogyan azt teszik éppen most is), egyre több tőke jut a K+F részlegekre is, így viszonylag gyorsan megtalálhatjuk majd a megoldást azokra a kérdésekre is, melyek a még hatalmasabb tempójú terjedését hátráltatják a megújuló energiaforrásokat hasznosító rendszereknek.

lead kép:energyjobline.com

TrumpszénUSAenergiaszélNap