Május 29. Szerda, Magdolna

Tovább bővül a hazai napelemparkok száma

null

A hazai energiatermelésnek is kötelessége eleget tenni az EU előírásainak, és növelnie kell a megújulók részarányát a teljes termelésben. Ez pedig azt jelenti, hogy nem csak a házi napelemek száma fog ugrásszerűen megszaporodni, hanem a napelemparkoké is.

17 park

Szerencsére ezt nem csak előírja az EU, hanem gazdaságilag is egyre inkább megéri a megújulók felé fordulni. Ma már ott tartunk, hogy a szabályozások és adókedvezmények nélkül is tökéletesen piacképesek a rendszerek, sőt, rövid megtérülési idejük miatt szívesen is fektetnek napelemparkokba az emberek.

kép:pv-tech.org

A megtérülés pedig látható a Német rendszerben, ahol az áram ára rövid ideig nulla volt, hiszen a termelés annyira olcsó, hogy az komoly megtérülést jelent a befektetőknek. Nem utolsó sorban pedig ennek haszonélvezői között a felhasználók is jelen vannak, hiszen az így termelt energia lényegesen olcsóbb, mint a fosszilis hordozók felhasználásával nyert, vagyis a fogyasztó is olcsóbban juthat hozzá.

A trend világszinten terjed, és a hazai parkok is biztosan szaporodni fognak. Az már most biztos, hogy a K&H Bank és a Photon Energy szerződést kötött összesen 17 napelempark kiépítésére, melyek Fertődön 0.5 MW, Tiszakécskén és Almásfüzitőn egyaránt 5.5 MW névleges teljesítményt jelentenek.

Mindenhol hódít a megújuló

A folyamatos híradásoknak, és annak, hogy az emberek a saját bőrükön is érzik a hatásokat, az emberek és a cégek is elkezdtek tenni a klímaváltozás ellen. Ennek hozadéka az is, hogy a megújulók egyre nagyobb mértékben terjednek, amit persze elősegít az a tény is, hogy igencsak megéri ez a fajta befektetés.

kép:renewablesnow.com

Hiába az ellenzők, a piaci trendet még a hatalmasságok sem igazán képesek megállítani, legfeljebb lassítani. Ezt nagyon jól mutatja Trump küzdelme, aki a választások során megígérte, hogy növeli a szén jelentőségét az országban. Ennek köszönhető, hogy az USA kilépett a párizsi egyezményből, és ennek köszönhető az is, hogy dollár milliárdok ömlenek a széniparba. Mindezek ellenére azonban a napelemek aránya folyamatosan nő, amit bizony nem néznek jó szemmel a Trump mögött álló pénzemberek, de tenni nem tudnak ellene semmit.

lead kép:sunwindenergy.com