Május 27. Hétfő, Hella

Születőben egy új őserdő

null

A Szahara a fejekben egy kietlen pusztaság, égő föveny, melyben a nap ereje akkora, hogy azt csak nagyon kevés élőlény képes elviselni. A homoktenger azonban nem mindig mutatja ezt az arcát. Azt már a Sivatagi Show óta tudjuk, hogy eső után a sivatag is virágba borul, de csak rövid időre, és persze az sem mindegy, melyik sivatagról van szó.

20 ezer év

Igen, ennyi kell ahhoz, hogy a Szahara kietlen homokdűnéi zöldellő lankákká változzanak. És ez nem csak egy előre vetítés, vagy a klímaváltozás egy újabb „érdeme”. Most egy olyan jelenségről van szó, mely 20000 évente váltakozik. Vagyis a legnagyobb sivatagnak nem csak ez az egy arca van, amelyet mindannyian ismerünk.

kép:irishtimes.com

A Massachussettsi Műszaki Egyetem kutatói a nyugat-afrikai partvidék talaját vizsgálva jutottak erre a következtetésre. Egészen pontosan a tóriumizotóp keresése adta a hihetetlen konklúziót. Ennek a ritka anyagnak a koncentrációja ugyanis igazodik a szárazsághoz. 240000 évre visszamenően a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a Szahara 20000 évente egészen más arcát mutatja, majd újabb 20000 év elteltével a sivatag visszatér.

Ciklikus változás

Bár kétségkívül igen tág, de ciklus ez is, akár a nappalok és éjszakák váltakozása. És azt oka is valahol ott keresendő, ahol előbbié.

A nappalok és éjszakák váltakozásának oka a Föld forgása a tengelye körül. Ez a tengely azonban nem függőleges, hanem kissé megdőlt, ennek köszönhetően az olyan területek, mint amilyen a Szahara is, több napfényt és kevesebb esőt kapnak, mint mások. Ez azonban csak időleges, hiszen a tengely sem állandó. Az a klímaváltozás is befolyásolhatja, és 20000 évente – a Szahara szempontjából – a tengely változása tökéletes arculatváltást eredményez.

kép:m.weibo.cn

A tengely elmozdulása hatással van a monszunra, mely erőteljesebbé válik a több beérkező napsugárzás hatására, és a területre jutó csapadék mennyisége megnő. Ennek köszönhetően fokozatosan eltűnik a sivatag, és helyét átveszik a növények. Kezdetben csak néhány, ám idővel dús erdőségekké nőnek, majd hanyatlani kezdenek. A tengely további mozgása a sivatagból lett édenkeret újra eltörli a Földről, de a mozgás nem áll meg.

lead kép:wikipedia.org