Április 14. Vasárnap, Tibor

Szmog helyett méreg

Éghajlat
2019. január 06. 13:00
null

Kína a légszennyezettség ellen erőteljesen lép fel. Az utóbbi években több, mint 1000 levegő figyelő állomást állítottak fel, melyek elemezték a minőséget, hogy azon nagymértékben javítani lehessen. Az eredmény azonban meglepő: a levegő mérgezővé is válhat a „tisztítás” miatt!

Szálló por

A szmog az egyik legnagyobb problémája a városi embereknek. A szálló por koncentrációja ugyanis erőteljesen befolyásolja az egészségünket. Ha túl magas a koncentráció, az felső légúti panaszokat, tüdőgondokat, közvetve keringési gondokat okoz, arról nem is beszélve, hogy a szmog eltakarja a napot, így elősegíti a depresszió kialakulását is.

kép:aljazeera.com

Kína különösen rosszul állt a szálló por tekintetében, hiszen a nagyvárosok lakosai szinte állandó jelleggel maszkban jártak. Ezzel riogatják is a nagyvárosokat más országokban, hogy lám, ide jutunk, ha nem teszünk valamit. A hatalmas ország megelégelte a rossz példa szerepkörét, és változtatott. Méghozzá nem is akárhogyan, ugyanis olyan erőteljes intézkedéseket tettek, amikkel a szálló port négy év alatt olyan mértékben szorították vissza, amihez az USA-nak 30 évre volt szüksége.

Akkor mi a baj?

A változás gyors volt, eredményes, és a felállított megfigyelőállásoknak köszönhetően lekövethető. Ezt tették, vagyis lekövették a tisztulást a Nankingi Egyetem, és a Harvard kutató, és egy érdekes és veszélyes dologra lettek figyelmesek.

A szmogban nem csak szálló por van, hanem egy sor reagens vegyület is, plusz természetesen a levegő alap összetevői. A gondot most az oxigén jelenti. A létfontosságú anyag molekulája alapvetően két oxigénatomból áll, és így egy stabil molekulát alkot. A reagens anyagok azonban elősegítik, hogy a két atomos oxigénmolekulához egy harmadik is kapcsolódjon, így ózon jöjjön létre. Ez az anyag is nagyon fontos, hiszen megszűri a nap káros sugarait, de akkor vesszük igazán hasznát, ha a troposzférában van jelen.

kép:edition.cnn.com

Az ózon ugyanis már kis mennyiségben is toxikus vegyület, bőrrákot, tüdő és hörgőbetegségeket, szemirritációt válthat ki. Ráadásul nem csak az embereknél okoz gondokat, a növények esetében csökkenő termést, pusztulást okoz, és az épületek korrodálódását is jelentősen felgyorsítja. Kína pedig most vakarhatja a fejét: javítani akart a lakosság helyzetén azzal, hogy csökkentette a szálló por koncentrációját a levegőben. A por azonban megakadályozta, hogy a reagens vegyületek ózont hozzanak létre. Ha nincs por, akkor van ózon, így a levegő mérgező maradt továbbra is. a feladat tehát az, hogy valahogy a többi vegyülettől is szabadulni lehessen, vagy az ózon kinyerése, hiszen az anyag nagyon jó fertőtlenítő, melynek káros melléktermékei sincsenek.

lead kép:asia.nikkei.com

Kínalevegővároshalálméregélet