Június 16. Vasárnap, Jusztin

Szélturbina a panel tetején – és ráadásul itthon!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az alternatív áramtermelés szerencsére ma már mindennapos. Egyre – másra szaporodnak a tetőkön a napelemek, az ipari épületek melletti területeken a napelemparkok. A társasházak számára is remek lehetőséget jelent a megújulók kihasználása, főleg akkor, ha nem zárkóznak el az újítások elől.

Pécs

A Kertváros panelházai Pécsett úgy tűnik, szeretik az új dolgokat. Egészen pontosan egyikük, de ez nem kisebbíti a jelentőségét annak, hogy szélturbina került a panel tetejére. A kis erőmű elsősorban a közös helyiségek áramellátását adja, valamit a lift működtetését látja el. Természetesen a többletet ebben az esetben is átveszi a szolgáltató, ami egy kis plusz pénzt jelent a társasháznak.

kép:pecsma.hu

Ebben az esetben nem a hatalmas, lapátos megoldásról van szó, melyet az autópályák mellett is láthatunk, vagy amelyek ma már a tengereken lebegve termelik az áramot. A házak tetejére szerelhető verzió kisebb is, és kinézetében is jelentősen eltér nagyobb testvérétől. Hatékonysága azonban minden kétséget kizáróan remek, csupán egy kis gyenge szellő kell hozzá.

Házi szélerőmű?

A napelemek otthoni felhasználása ma már nem lep meg senkit. Valahogy azonban a házi szélerőművek nem igazán terjedtek el a mindennapokban. Ennek egyik oka, hogy jobban kiemelkednek a tető síkjából, így sok esetben akár engedélykötelesek is lehetnek. Az áramtermelésük jó, hatékonyságuk felveszi a versenyt a napelemekkel is, már persze akkor, ha fúj a szél.

A beszerzésük itthon egyelőre körülményes, szomszédainknál azonban átszámolva egy millió körül már kapható olyan kis szélerőmű, mely a tetőre szerelhető, és üzeme is csendes. Ráadásul két-három darab fedezi egy átlag családi ház igényeit. Persze a rendszer kiépítése körülményesebb, hiszen az itthoni kivitelezők ritkábban találkoznak ezzel a lehetőséggel.

kép:cntimar.com

Pedig terjedésének nem igazán lehet határt szabni, hiszen remekül kiegészíti a napelemes rendszereket. Ha be van borulva akkor a napelem nem termel, ám ilyenkor a szél jellemzően fúj, így az áramtermelés nem áll le.

Persze nem mindegy a befektetés megtérülése sem. A pécsi társasház 8 évvel számol, mire a rendszer megtermeli, amibe került. Ezután a működése tisztán hasznon, leszámítva persze a karbantartási költségeket, amik azonban nem magasak.

lead kép: pecsma.hu