Június 25. Kedd, Bocsárd

Rendszerben okoz károkat a klímaváltozás!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozással kapcsolatban jellemzően a hőség, a tengerek szintje, a hatalmas viharok, vagy a pusztító hullámok szoktak előkerülni. Viszonylag ritkán foglalkozunk azokkal a közvetett hatásokkal, melyek sajnos nagyon is közvetlen károkat okoznak.

Túlszaporodott vadállomány

A nagyvad állomány hazánkban az utóbbi években túlszaporodott, legalábbis ezt mutatja a vadak által okozott károk megtérítési rátája. 2009-ben ugyanis a hazai, mezőgazdaságban okozott vadkár 1,5 milliárd forintos kártérítés kifizetését eredményezte, míg ez a szám 2018-ban már 2,5 milliárd volt.

kép:magyarmezsgye.hu

Az adatoknak megfelelően a kormányzat a vadállomány nagyarányú ritkítását helyezte kilátásba, hogy a további károkat megelőzhessék. Ez a nagyvadak akár 60%-nak kilövését is eredményezheti, ami döbbenetesen nagy szám. A termény megóvása érdekében azonban a szakemberek szerint szükséges, így nagy valószínűséggel intenzív vadászat indulhat idén.

Több összetevő

Annak oka, hogy a nagyvadak elszaporodtak, több okra is visszavezethető. Ezek között feltűnik a klímaváltozás is, hiszen a folyamatosan melegedő idő a szaporulatnak kedvez. Ugyanakkor ide sorolhatjuk azt a tényt is, hogy a hazai vadászok átlagéletkora megnőtt, vagy azt, hogy a mezőgazdasági területeken csökkent az emberi jelenlét.

Jól látható, hogy az okok között olyanok is vannak, melyek nem a szaporodáshoz, hanem a vadkár mértékének növekedéséhez köthetőek. Az emberi jelenlét csökkenése jót tesz a bevételeknek, hiszen egyre kevesebb munkabérrel kell számolnia a gazdáknak. Azonban így az állatok is merészebbek, és gyakrabban látogatják a hasznon növényekkel beültetett területeket.

kép:haon.hu

Nyilván hozzájárul a vadkár növekedéséhez az a tény is, hogy a hazai erdőségek mérete is csökken, vagyis az állatok élő és táplálkozóhelye is egyre kisebb. Ez az oka annak, hogy egyre többször látunk rókákat a települések közelében, vagy akár a házak között keresgélve, és ez az oka annak is, hogy a szarvasok, őzek megpillantása ma már nem olyan ritka jelenség. Mindezek együttesen hozzájárulnak az anyagi veszteséghez, de azért a helyzet nem olyan egyértelmű.

Mindenesetre tény, hogy a következő 5-7 évben a vadállomány ritkításával kell szembe néznünk, vagyis az állatok megszokott látványa újra lényegesen ritkábbá válik majd.

lead kép:agroinform.hu