Június 14. Péntek, Vazul

Nincs több támogatás a szénnek!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A világ lassan egyöntetűen harcol a szén alapú energiatermelés ellen. Ezt láthatjuk a bányabezárások kapcsán, de ezt mutatja az is, hogy egyre több a napelempark, és a szélerőművek is rohamléptekben fejlődnek. De az átállás valahogy csak nem akar sikerülni.

Lép az EU

Hogy miért nem állunk át a megújuló forrásokra, ha minden adott hozzá? Ennek egyik nyomós oka egyszerűen az, hogy mind a mai napig elképesztően hatalmas összegek ömlenek a szén alapú energiatermelés iparába. Állami, sőt, EU-s támogatásokkal milliárdokat emészt fel az ipar, mely szépen lassan megöli a bolygót, és a klímaváltozás kapcsán alapjaiban változtatja meg megszokott életünket.

kép:chemistryexplained.com

De mi az oka annak, hogy még mindig ennyi pénzzel támogatjuk ezt az iparágat? A lobbi. A gazdasági érdekek és az átállás hatalmas összege mind azt eredményezik, hogy ameddig csak lehet – és még azon is túl – ragaszkodunk a bevált módszerhez, nem törődve annak következményeivel. Hiszen a pénz nagy úr, és ezekből az energiahordozókból hatalmas összegeket lehet kivenni, akkor is, ha belefulladunk mindannyian.

Most azonban a helyzet változik, hiszen az EU úgy döntött, ez nem mehet így tovább, és megvonja a támogatásokat.

2025

Ez a dátum sok szempontból lesz fordulópont, de most még eggyel gyarapodik ezek száma. 2025-től ugyanis az Unió semmilyen támogatást nem ad a szén alapú energiatermelésnek. Hiszen ne legyünk álszentek, a támogatások csak egy része érkezik az államoktól, egy részük az EU-ból csurog az iparba. Most azonban ennek véget vet a közösség, mivel felismerte, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy valóban vissza lehessen szorítani a szén-dioxid kibocsátást.

kép:blogs.scientificamerican.com

Hogy ennek pontosan milyen következményei is lesznek, azt még nem lehet tudni, mindenesetre az már most biztos, hogy hatalmas ütemben kell fejleszteni a megújulókra épülő energiatermelést, ha nem akarnak szembenézni az országok az energiaválsággal. Persze az EU sem tesz lépéseket ész nélkül. Ebben az esetben a támogatások megvonásának van egy kivételezettje, egészen pontosan Lengyelország. Ennek az államnak az energiatermelése ugyanis közel 80%-ban függ a széntől. Persze ők sem kapnak pénzt a végtelenségig, ám azokat a szerződéseket, amiket 2019 decembere előtt születnek, még támogatja a közösség, így Lengyelország átállása is megtörténhet, bár lényegesen hosszabb időt vesz majd igénybe.

lead kép:carbonbrief.org