Július 16. Kedd, Valter

New York inkább a hagyományos műanyag poharakat kéri

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

New York City beszáll a harcba a műanyagok ellen, de érdekes módon éppen a műanyagok oldalán. Szerencsére nem arról van szó, hogy most aztán minden műanyag lesz a városban, hanem arról, hogy a város megkezdte harcát a polisztirol hab ellen.

Polisztirol

Ez az anyag az, amit az elektronikai eszközök dobozában találunk, hogy azok nem mozduljanak el a dobozban, és a sérüléstől is megóvja a készülékeket. De ezt használjuk akkor is, amikor ételt rendelünk és az nem pizzás dobozban érkezik. Sőt! Egyes országokban – így az USA területén is – bevett szokás, hogy az italokat is polisztirol poharakban kínálják, mert az anyag nagyon jó hőtartó.

kép:inhabitat.com

Sajnos azonban a rengeteg jó tulajdonság mellett azzal is számolni kell, ami nem éppen pozitív. A polisztirol nagyon jól újrahasznosítható, hiszen az építőiparban keresett adalékanyag. A gond a gyűjtésével van, hiszen az sem hazánkban, sem más területeken nem a legjobban megoldott. A habból készült dolgokat ugyanis nem lehet a műanyaggal együtt gyűjteni, azokat a hulladékudvarok, illetve egyes cégek veszik át, hogy újrahasznosíthassák. Ez azonban azt jelenti, hogy azokat külön kellene gyűjteni, raktározni, majd elszállítani a hulladékudvarokhoz, ezt pedig nagyon sokan nem teszik meg.

A nem megfelelően tárolt polisztirol pedig aprózódik, méghozzá sokkal könnyebben, mint a megszokott műanyagok. Így pedig ugyan azokat a károkat okozza, csak gyorsabban, mint a műanyagok más képviselői.

Tiltás

Ez utóbbi az oka annak, hogy NYC betiltotta a polisztirol étel és italtárolókat. Vagyis sem a kiszállítás során, sem az elviteles étel és italcsomagolásoknál nem használhatóak a habból készült eszközök ez év január elsejétől.

Persze nem eszik ilyen forrón a kását, hiszen a vendéglátóknak hat hónapjuk van arra, hogy keressenek alternatív lehetőségeket. Amikből számos van, és árban sem különböznek a most betiltott anyagtól. A polisztirol tárolókkal szemben még a nem egyszer használatos műanyagok is jobbak, de csak azért, mert ezek újrahasznosítása könnyebben megoldott.

kép:greenmax-machine.com

Kiskapu is akad. Az a vállalkozás, mely éves szinten nem haladja meg az 500000 dolláros árbevételt, és nem talál árban megegyező alternatívát, figyelmen kívül hagyhatja a tiltást. Reméljük ebből lesz a legkevesebb.

lead kép:sosnyc.wordpress.com