Május 2. Csütörtök, Zsigmond

A dohányzás nem csak a tüdőt teszi tönkre

Éghajlat
2019. január 22. 16:00
null

A dohányzás egy igen érdekes folyamat. A legtöbben, akik rászoknak a cigire, kezdetben nagyon nem élvezik a füstölést. Nem ritka, hogy az elején, a letüdőzött füst köhögőrohamot, akár hányást válthat ki. Mégis, addig erőlködik az ember, míg végül bagóssá válik, majd képtelen szabadulni az évek alatt megutált, drága, és környezetszennyező tevékenységtől.

Miért olyan nagy baj?

Valószínűleg nincs is olyan ember a világon, aki ne lenne tisztában azzal, hogy milyen káros hatásai is vannak a dohányzásnak az egészségünkre nézve. Sajnos tény, hogy az egészségügyet az egyik leginkább leterhelő szokásról van szó, mely szó szerint milliárdokat hamvaszt el. A tüdőre és a légutakra gyakorolt hatásai, valamint a rák kialakulásának elősegítése is a rossz tulajdonságai közé tartozik a cigarettának, de itt nem áll meg a sor.

kép:verywellmind.com

Nem szabad elfelejteni, hogy a dohányzás nem csak annak ártalmas, aki szívja. A passzív dohányzás, vagyis a mások által elszívott cigaretta füstjének belégzése is hatalmas károkat képes okozni a szervezetben hosszabb távon.

Ugyanakkor ez egészségügyi, illetve maximum pénzügyi probléma, hogy jön ide a környezetvédelem?

A dohány

A dohány egy növény, melynek levele szárítás után – és töméntelen vegyszer hozzáadásával – a cigaretta, és más dohányipari termékek alapja. Vagyis – ahogyan a kávé vagy a tea esetében is – egyetlen növényen áll, vagy bukik az egész iparág.

De ezzel még nem is lenne baj, hiszen a dohány is egy növény, vagyis fotoszintetizál, részt vesz a talaj megújításában, és minden hasznos tulajdonsággal rendelkezik, melyekkel a növények. Elméletben, illetve akkor, ha szabadon, vadon nő. Ha azonban nagyipari termesztésről beszélünk, akkor az szén-dioxid megkötésen kívül vajmi kevés jó tulajdonsága jut érvényre. Esélyes sincs ugyanis, hogy lehullott részei javítsák a földet,, hiszen termesztése során minden apró részét felhasználják. A tápanyagok pótlását műtrágyával oldják meg, amiből – más növényekhez képest – a dohány többet igényel – erre Oleg Chestnov, a WHO egyik igazgatója is felhívja a figyelmet.

gif:lovethispic.com

Vízből is többet igényel a dohány, és a fogyasztásának terjedése természetesen új termőterületeket is igényel, mely erdőirtásokhoz vezet, illetve elveszi a helyet az élelmiszerektől. Vagyis a dohány termesztése és fogyasztásra kínálása jó üzlet, de tönkre teszi mind a fogyasztót, mind a Földet. És akkor a cigaretta csikkek okozta károkról nem is esett szó!

lead kép:love-life-science.blogspot.com

erdőegészségdohányfüstembercigi