Május 21. Kedd, Bernát, Felícia

Nem csak a tengerszint emelkedik, a hullámok is egyre nagyobbak.

Éghajlat
2019. január 29. 08:00
null

Erősen készülnek a part menti települések és azok az országok, melyeknek van tengerpartja. Hogy mire, természetesen a globális felmelegedéssel együtt járó tengerszint emelkedésre. De ez kevés lesz, mivel egyes hatásokat nem vettek figyelembe, amikor a vészjelző modelleket elkészítették.

Emelkedik

Igen, ma már senki nem vitatja, hogy a tengerek szintje bizony folyamatosan emelkedik. Ennek egyik összetevője az olvadó jég, de közel sem ez jelenti a tényleges problémát. A gond az a jelenség, ami miatt sok kapu beragad nyáron, a hőségben. Az anyagok – így a víz is – bizony reagálnak a hőmérséklet változására. Ez a reakció pedig jellemzően az, hogy ha nagyon hideg van, akkor az anyag összehúzódik, ha pedig nagyon meleg, akkor kitágul.

kép:muraljoe.com

A víz a globális felmelegedés hatására melegszik, így pedig megnő a térfogata is. ez pedig exponenciálisan nagyobb emelkedést eredményez, mint amennyit az elolvadó jég indokolna. A védekezés éppen ezért szükséges, és sürgető, hiszen az olyan államok, mint Hollandia nem lennének képesek egy 10-20 centi emelkedést tolerálni, ha nem tennének lépéseket. Ráadásul a tudósok szerint méterekről is beszélhetünk, ha a folyamatot nem vagyunk képesek megállítani.

Mivel nem számoltak.

A víz esetében nem csak a szintjének emelkedése jelent gondot. A melegebb vízben a hullámtevékenység is nagyobb, vagyis egyre jobb, egyre magasabb hullámokkal is számolni kell. Ennek örülhetnek a szörfösök és a hullámerőművek tulajdonosai, de csak egy bizonyos pontig. Ami ugyanis egy ideig szórakoztató, az a későbbiek folyamán olyan romboló erőt is kifejthet, ami alapjaiban változtatja meg az emelkedő vízszintre való felkészülést.

kép:allposters.com

A hullámok ugyanis tetemes súlyt is képviselnek, hiszen nem kevés vizet mozgatnak meg. alapvetően egy – egy hullám erején még gond nélkül nyeli el a gát (már ha átlagos hullámról van szó). A kitartó, ismétlődő becsapódások azonban a szerkezetet olyan mértékben gyengíthetik, amivel a mérnököknek muszáj számolnia, ellenkező esetben csak drága játékszereket lesznek képesek építeni, nem tényleges védelmet az óceánok és tengerek ellen.

Hogy mennyire nem elhanyagolható a hullámok erősödése, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy 0.41%-kal erősödnek minden egyes évben, 1948-óta. És ezek még csak azok a hullámok, melyek a tengereken fújó szelekből, vagy az árapály tevékenységből adódnak. A hurrikánok, tájfunok keltette hullámok pusztító ereje még nagyobb, hiszen ezek a viharok is folyamatosan erősödnek a globális felmelegedés hatására.

lead kép:muralswallpaper.co.uk

vízhőségklímahullámnyárpart