Július 19. Péntek, Emília

Milánó fákat ültet. 3 milliót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A divat egyik fővárosa, Milánó olyan nagyváros akar lenni, ahol jó élni, ahol a mindennapok nem szürkék és koszosak, büdösek, hanem üdék, élhetőek, és boldogok. Ennek egyik legalapvetőbb feltétele a természet jelenléte, és nem olyan siralmasan alacsony mértékben, ahogyan a legtöbb nagyvárosban láthatjuk.

Fákat, fákat és fákat

Milánó egyik nagy nevezetessége lett az a két toronyház, melyek vertikális erdőként üzemelnek. Az épületek lényegében lakások és kertek tömegei, melyek így kis területen sok embernek és rengeteg fának adnak helyet. A kezdeményezés annó futurisztikus volt, és sokan nem is igazán hittek benne, hogy egy jól kinéző házon kívül más is lesz belőle. Hiszen a növényeket gondozni is kell, és az embereknek úgy is kell majd a hely, vagyis az egész nem lesz több néhány évnyi szenzációnál.

kép:twistedsifter.com

Nem lett igazuk, és az épületek, valamint a bennük élő emberek, köszönik, nagyon jól vannak, ahogyan az erdőnyi növény is, amik nem csak a hőmérsékletet és a páratartalmat normalizálják a lakásokban, hanem az emberek közérzetén is jelentősen javítanak. Milánó városa ma már tudja, mekkora kincs a városban a fa, így lépéseket tesz azért, hogy a többi lakos is élvezhesse azt, amit a vertikális erdők lakói már magukénak tudnak.

3 millió fa

A tervek szerint a város 2030-ig 3 millió fával gazdagítja a közterületeit és iskolái udvarait. A fásítás léptéke nem is olyan nagy, ha azt nézzük, mekkora területről van szó, és hány ember életminősége szorul javításra.

Ahhoz azonban már elég jelentős mennyiség, hogy komolyan befolyásolja a levegő minőségét. A fák jelentős mennyiségű szén-dioxid megkötésére képesek, de ezen felül a lombkorona kiszűri a káros vegyületeket is, és a port is felfogja. A legjobb hatás érdekében azonban nem szabad túl sűrűn ültetni a fákat, hiszen így „beszorul” alájuk a rossz lebegő.

kép:tripadvisor.co.hu

A fásítás hatásai anyagilag is jelentősek, hiszen a levegő minőségi romlása euró milliárdokba kerül. Az anyagi vonzat erős az egészségügyben, de a termelékenységet is rontja a rossz levegő, a város épületeinek állagromlásáról már nem is beszélve. Milánó példája remélhetőleg ragadós lesz, és más nagyvárosok is hozzá látnak ahhoz, hogy a kivágás helyett fásítást végezzenek, amivel nagyban javul a városok életminősége.

lead kép:lonelyplanet.com