Június 13. Csütörtök, Anett

Mégse viseljen műszőrmét, sokat árt vele

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A szőrme viselése ellen egyre többen és egyre hangosabban tiltakoznak. Ennek következménye, hogy végre eljutottunk oda, hogy a nagy divatházak is, mint amilyen a Burburry is, lemondtak a szőrméről, és ezentúl kizárólag műszőrmét kínálnak a luxusüzleteikben.

Megmenekültek az állatok, de pusztul a bolygó

Ez nagyon jó hír, hiszen az állatok számára a szőrme kereskedelme a biztos halált jelentette. Míg a birkák esetében a nyírással megoldható a dolog, addig az ezüst róka, a nyérc, vagy a csincsilla nem ússza meg ennyivel. Ráadásul ma már nem is arról van szó, hogy természetes élőhelyükön levadásszák ezeket a lényeket. Szőrméjükért tenyésztik őket, és emiatt egész életüket – ami jellemzően igen rövid – bezárva, nyomorúságos körülmények között élik le.

kép:macculloch-wallis.co.uk

A vásárlók egyre tudatosabbak, egyre kevésbé fogadják el azt, hogy csak kínzás és szörnyűségek árán lehet igazán divatos az ember. Ha pedig így van, akkor lemondanak a lehetőségről. Emiatt szorul vissza a szőrmeüzlet, és emiatt kerül előtérbe például a tanyasi, szabad tartásos csirke, disznó, vagy más termékek.

Ez alapvetően nagyon jó, de sajnos a műszőrme sem a legjobb megoldás, mivel ökológiai lábnyoma hatalmas.

A szőrme sehogy sem jó.

Egyelőre nem sikerült megtalálni azt az alternatívát a szőrme esetében, ami működőképes és fenntartható. A műszőrme egy fokkal jobb, amennyiben az állatok életét nézzük. A gyártása során azonban nagy mennyiségű üvegházhatású gáz kerül a levegőbe, ami kifejezetten rossz hír.

A műszőrme teljes egészében műanyag és kőolaj származékok elegye, és mint ilyen sajnos újrahasznosíthatatlan. A fast fashion láncok térhódításával ráadásul nem is sokáig hordunk egy-egy ilyen darabot. Az egyetlen újrahasznosítási lehetőség a second hand üzletekben rejlik, de ezeknél is óriási a túlkínálat, vagyis a műszőrme – amin szintén nem bomlik le egykönnyen – a szeméttelepen végzi. Az állatokat megmentettük, de a bolygót sajnos nem.

kép:macculloch-wallis.co.uk

Hogy mi lehet a megoldás? Első körben mindenképpen a tudatosság további növelése. Ha valamit veszünk, az legyen praktikus, tartós, és jól variálható. Ez egyrészt mindig divatos darabokat eredményez, másrészt hatalmas segítség lesz a pénztárcánknak is, nem is beszélve a hely spórolásról. A tudatosság velejárója, hogy tartós darabokat keresünk, melyeket nem csak néhány hónapig, hanem évekig, jó esetben akár 10 évig is tudunk hordani.

lead kép:pleasurephoto.wordpress.com