Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Még van esély, ráadásul igen jó!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nemrégiben közzétettek egy tanulmányt, mely megmutatja, hogy az emberiségnek igenis van lehetősége arra, hogy megállítsa a klímaváltozást, hogy annak mértékét 1,5°C alatt tartsa. Ehhez persze sokat kell tenni, de a lényeg az, hogy tehetünk valamit!

Drasztikus lépések

Ahhoz, hogy képeseklegyünk megmenteni önmagunkat, mindenképpen drasztikus lépésekre lesz szükség, ezt tudtuk eddig is. ám tenni nem igazán tettük, vagyis nem olyan léptékben, mint kellene, hiszen állandóan azt halljuk, hogy már nincs esélyünk, már úgyis minden mindegy.

kép:geek.com

Ez pedig nagyon rossz hozzáállás, hiszen tenni mindig lehet, ahogyan arra most Sydney-i Műszaki Egyetem kutatócsoportja aMelbourne-i Egyetemmelés az energetikai kutatások központjául is szolgáló Német Repülési Központ segítségével mutatott rá egy tanulmányban. Hogy miért jutottak most ők mégis más következtetésre, mint eddig előttük olyan sok tudós? Nos, a kutatók úgy gondolják, sikerült elkészíteniük az eddigi legpontosabb energiamodellt, ami sokkal nagyobb rálátást biztosít a folyamatra.

Mit kell tenni?

A kutatók azt állítják, hogy ha 2050-ig a világ teljes egészében átáll a megújuló energiatermelésre, valamint intenzív újra erdősítésbe kezd, akkor még minden menthető, akkor a párizsi klímacsúcs célkitűzései teljesíthetőek. Ráadásul nem is most azonnal kell a lépéseket megtenni, van kifutási idő is, de hogy lépni kell, az nem is lehet kérdés. Ha a világ képes lesz arra, amit a kutatók javasolnak, akkor 2050-ig nagyjából 400 milliárd donna szén-dioxid lenne képes kivonódni a légkörből, ami pedig azt eredményezné, hogy egyetlen generáción belül a természet négyütemű regenerálódása is megfigyelhető lenne.

kép:news.stanford.edu

A terv megvan, a lépések pedig adottak, és nem lehet őket tovább halogatni. Bár a kormányok nagyon szeretnék, ha elegendő lenne a szén-dioxid kibocsátás mérséklése, önmagában az mindenképpen kevés. Vagyis kénytelenek leszünk igen nagy összegeket áldozni arra, hogy visszatelepítsük azokat az erdőségeket, melyeket szintén pénzért vágtunk ki, és melyeknél egyszerűen nem akartuk tudomásul venni, hogy eltűnésük következményekkel fog járni.

lead kép:sustyvibes.com