Június 20. Csütörtök, Rafael

Létezik egérút a klímaváltozás elől?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Úgy tűnik, létezik, bár azért megmenekülni nem fogunk tőle. Itt valóban egérútról van szó, ami ugyan növeli a rágcsáló lehetőségeit, de a macskát nem tünteti el.

Új eredmények

A klímaváltozással kapcsolatosan sokan teszik fel azt a kérdést, hogy mégis minek költünk milliárdokat arra, hogy megismerjük a folyamatot teljes egészében? Azt a pénzt arra is lehetne fordítani, hogy harcoljuk ellene, hogy megakadályozzuk a folyamatot.

kép:psychologicalscience.org

Az információ hatalom, ami benne az esetben is igaz. Ráadásul a hatalom ebben az esetben olyan lehetőségeket tár fel, ami azért nagyon biztató. A klímaváltozás elleni harc egyik legnagyobb ellenfele az idő. Egyszerűen nem vagyunk képesek időben reagálni, átállni, váltani, vagyis a háborút könnyen el is bukhatjuk. Több jelentés is rámutatott arra, hogy csupán 12 évünk maradt arra, hogy drasztikus lépésekkel megakadályozzuk azt, amiről sok tudós úgy vélekedik, már nem lehet kikerülni. Ez pedig a 2°C-os átlag hőmérséklet emelkedés, aminek katasztrofális következményei lesznek a bolygó egészére, de főleg az életre nézve.

Egérút

A témával foglalkozó tudósok egy csoportja rávilágított arra, hogy vannak, kell lenniük visszacsatolási folyamatoknak, melyek lassíthatják ezt a folyamatot. Most sikerült közülük azonosítani egyet, mely reményt ad, de csatét nem nyer.

A klímaváltozás folyamatának egyik vesztese az Antarktisz, aminek felhalmozott jégmennyisége rohamosan olvad. Sokan és sok helyen foglalkoztak azzal, hogy ez milyen hatással lesz az óceánok és tengerek sókoncentrációjára (hiszen édesvízről van szó), illetve a tengerek szintjének emelkedésére. A rossz hír, hogy a szintemelkedés 2100 ra 100 centiméteres is lehet, a jó hír viszont az, hogy eddig nem számoltak a hideg víz beáramlásának egy másik következményével.

kép:geospatialworld.net

Ez pedig az, hogy a jelenség lassítja a légkör felmelegedését, mivel a hő egy részét az óceánok így képesek elnyelni. Meg nem menekültünk – erre a tudósok külön is felhívják a figyelmet -, hiszen a klímaváltozás nem áll le, de nyertünk egy kis időt. Az előzetes kalkulációk alapján nagyjából 15 évvel később érjük el a tragikus 2°C-ot az eddig vártnál, vagyis van egy kis plusz időnk cselekedni.

lead kép:geospatialworld.net