Március 2. Szombat, Lujza

Lassan eltűnnek a rovarok a Földről

Éghajlat
2019. január 26. 11:00
null

A globális felmelegedést jellemzően magunkra vonatkoztatva szemléljük. Nekünk mit jelent a tengerszint emelkedése, nekünk mit jelent a melegebb időjárás, nekünk mit jelent az erősebb hurrikán, vagy a kevesebb csapadék. Épp ez az a hozzáállás, mely idáig juttatott minket.

Ökológiai armageddon

A klímaváltozás nem csak ránk van hatással, hanem a bolygó minden egyes élőlényére. És sokakra erősebb, előrehaladottabb hatásai vannak, mint ránk nézve. Ezt tapasztalhatta meg most Brad Lister tudós is, aki olyan katasztrófát lát, amit mi még csak el sem tudunk gondolni.

kép:bsnscb.com

A szakember a Puerto Rico-i őserdők rovarpopulációit tanulmányozta 35 évvel ezelőtt. Az adatok birtokában hazatért, majd folytatta munkáját, míg időszerű nem lett visszatérni az erdőségekbe, hogy friss adatokkal gazdagodhasson. A túra során a tudósnak furcsa volt, hogy nem hallja a madarakat. Majd furcsa lett az is, hogy míg 35 éve, ha sétálni kezdett az erdőségben, akkor a földön és a leveleken nyüzsögtek a rovarok, most azonban 12 óra alatt mindössze egy – két rovarral találkoztak.

Szerteágazó hatások

A szakember becslései alapján a vizsgált esőerdőben a lombkorona és a földi rovarok 98%-a(!) eltűnt. Ez pedig olyan hatást gyakorol az ökoszisztémára, mely katasztrofális végkifejletet jósol. Sajnos a Puerto Rico-i erdőségek nincsenek egyedül a gonddal. A mexikói erdőségekben a rovarok száma 80%-kal csökkent, de Németországban is 75%-kal kevesebb a repülő ízeltlábú.

Sokan legyintenek erre, legalább nem lesz annyi szúnyog. A rovarok azonban nagyon fontos szerepet töltenek be a táplálékláncban, és eltűnésük pokoli nyomást gyakorol majd az emberiségre is, mellyel egyáltalán nem biztos, hogy képesek leszünk megbirkózni.

kép:msu.edu

A rovarok részei a beporzási folyamatnak. És táplálékul szolgálnak azoknak az élőlényeknek, melyek a növények magjait szórják szét. A rovarok eltűnése az általuk beporzott növénnyel eltűnését is magával hozza, melyek közül nem is egy olyan van, mely kiemelten fontos táplálékforrása az embernek is. A kipusztulási hullám pedig az erdőségek visszaszorulását is eredményezi, mely további motorja lesz a globális felmelegedésnek, mely a rovarok kipusztulását is okozza.

Hogy kell-e lépéseket tenni az ügyben, az nem is lehet kérdés, hiszen a tudósok már most azon gondolkoznak, hogy a túlnépesedett emberiséget majd a rovarok mentik meg az éhezéstől, erre azonban így vajmi kevés esély mutatkozik. Sőt, ha a rovarok kipusztulnak, olyan űr keletkezik a táplálékláncban, melyet nagy valószínűséggel nem lehet pótolni, vagyis összeomlás lesz a vége.

lead kép:news.mongabay.com

klímarovarökoszisztémaFöldhalálélet