Május 23. Csütörtök, Dezső

Jobban melegszik, mint hittük…

null

Sajnos most már biztos, hogy a tudósok előrejelzései hamisak. Mérésekkel igazolták, hogy a tengerek melegedése nagyobb mértékű, mint az eddig gondolták, ami nem csak gyorsabb, de nagyobb ökológiai katasztrófához is vezetnek.

Melegebb

Azt tudtuk, hogy a klímaváltozás hatással van a tengerekre is, azt azonban nem sejtettük, hogy ilyen mértékben. Az emberi beavatkozásnak „hála” már így is igen sok kárt tettünk az óceánokban és tengerekben, most azonban ez tovább romlik. A melegedés ugyanis nem csak a korallokra, hanem sok már állatra nézve is halálos lehet, nem is beszélve arról, hogy felborítja az ökológiai egyensúlyt, katasztrofális kihalási hullámot indítva el ezzel.

kép:cleveland.com

Ez pedig komoly gond, tekintve, hogy a tengerekből igen tetemes mennyiségű élelmiszer származik, amiről ilyen formán le lehet mondani. Ha nincs hal, akkor pedig növelni kell a mezőgazdasági termelékenységet, hiszen az emberek tömegét etetni is kell. A termőterületek kialakítása erdőpusztítással jár, mely tovább rontja a klímaváltozás mértékét. Arról nem is beszélve, hogy a termőterületekről az eső – melynek mennyisége a tengerek melegedésével megnő – lemossa a tápanyagban dús réteget, vagyis lehet műtrágyázni. Az pedig sóssá teszi az édesvizeket is, szóval a probléma igen összetett, még úgy is, hogy az erősödő tájfunokkal és hurrikánokkal – melyek szintén ide köthetőek – nem is foglalkozunk.

A meleg, az nagyobb is

Azzal a problémakörrel azonban muszáj számolni, melyet a melegebb víz eredményez. Európában is számos területet érint a gond, de világszinten egész országok létét fenyegeti a tengerszint emelkedése. A jelenség ugyanis csak részben köszönhető a sarki jég olvadásának. Egy igen jelentős része a fizika törvényszerűségeinek következménye. Egészen pontosan a hőtágulás fogalmával kell mélyebben megismerkedni, amiből leegyszerűsítve kiderül: a melegebb víz bizony nagyobb térfogattal rendelkezik, mint a mennyiségre ugyan annyi, de hidegebb tenger.

kép:scientificamerican.com

A vízszint emelkedése az emberiséget több probléma elé is állítja. A hatalmasságok előtt ugyanis nem igazán az a gond, hogy néhány szigetállamtól búcsút kell venni. Az elöntött területekről megkezdődik az emberek vándorlása, valamint az itteni mezőgazdasági tevékenység is lehetetlenné válik. De az emberek száma nem csökken, élelmiszerre szükség van, így a probléma tovább gyűrűzik. Hogy hol a vége? Mára egyre több tudós gondolja úgy, hogy ha képtelenek vagyunk megállítani, vagy legalább mérsékelni a klímaváltozást, az az ismert civilizáció eltűnését eredményezi majd.

lead kép:dailytelegraph.com.au