Június 26. Szerda, János

Igenis van remény!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A híroldalakat és az egyre – másra megjelenő tudományos eredményeket olvasva az emberek lassan arra a következtetésre jutnak a klímaváltozással kapcsolatban, hogy mindennek vége. Már csak legyintenek, fásultan olvasnak, de tenni nem tesznek semmit.

Pszichológia

Sajnos tény, hogy nem áll jól a szénánk. A tengerek szintje emelkedik, a szén-dioxid kibocsátás szintén, miközben ökológiai katasztrófák felé száguldunk, és mindenhol a pusztulás ígérete cseng vissza a fülünkbe. Ez az a környezet, mely a legtöbbet árt a klímaharcnak. Hiszen ha mással nem találkozunk, mint rossz hírekkel, akkor egyszerűen belefásulunk a dologba, inkább nem foglalkozunk vele, hiszen legalább azt a maradék kis időt élvezzük ki.

kép:tenor.com

Emiatt a cégek, magánemberek nem is tesznek semmit, és a küzdelem valóban értelmét veszíti. Pedig van miért örülni, hiszen igenis komoly eredményeket produkálunk! Az energiatermelés, az élővilág megőrzéséért folytatott harc, az élelmezés, a körforgásos gazdaság területén elért eredmények mind olyanok, melyek nem csak reményt nyújtanak, hanem megmutatják, hogy az alagút vége ott van, ráadásul nem is olyan messze.

Nem keseregni kell, hanem lépni, de nagyot, és ez az, ami sokkal nehezebben megy, mint kellene.

Pénz…

Igen, újra csak a pénz kerül előtérbe. A szén-dioxid kibocsátási kvóták árának jelentős emelése, valamint a fosszilis energiahordozók felhasználására kivetett brutális adók nagyon gyors és jelentős eredményeket hoznának, ám ezeket a kezdeményezéseket keresztülvinni nem egyszerű. A kérdésben ugyanis nem csak a pénz van jelen, hanem az emberség, az élethez, normális élethez való jog. Nem lehet az benzin árát megtriplázni, ha nem nyújtok más, elérhető árú alternatívát az embereknek. Ennek más nem lehet a vége, mint a tüntetés, zavargás.

kép:imgur.com

A megoldás tehát a rendszer átalakításában rejlik, melynek mozgatórugója a közember, és nem a politikai és üzleti elit. Az akarat nagyon nagy erő, és bizony minél többen akarnak valamit, az annál biztosabban valósul meg.

A hírek közt is láthatjuk a javulási tendenciát, a klímaváltozással az emberiség felvette a harcot, most már csak az a feladat áll előtte, hogy elhiggye, nem reménytelen a vállalkozása, és mindent, de valóban mindent megtegyen az ember a saját szintjén ahhoz, hogy ez a harc eredményes lehessen. Soha nem szabad elfelejteni: „sok lúd disznót győz!”

lead kép:themidult.com