Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Hitchcock denevérei

null

Ausztrália most erősen érezheti annak hatását, hogy a klímaváltozás milyen összetett változásokat hoz majd az emberek életében. A karácsony ugyanis durva hőhullámokkal érkezett a legkisebb kontinensre, és kissé horrorisztikus következményekkel járt.

Fürdőruhás karácsony

Azok, akik szeretik úgy köszönteni a karácsonyt, hogy a homokban állnak, fürdőruhában, a melengető napsütésben, Ausztráliába érdemes utazniuk. A nyár itt ilyenkor tombol, a hőmérséklet pedig nagyon kellemes, főleg akkor, ha azt is hozzávesszük, hogy itthon mínuszok uralkodnak.

kép:huffingtonpost.com.au

A kellemes azonban viszonyítás kérdése, mivel nem sokkal karácsony után erőteljes hőhullám érkezett a kontinensre, mely 40°C-ig emelte a hőmérő higanyszálát, szinte mindenhol. Északnyugat-Ausztrália egy kicsit rosszabbul járt, itt ugyanis a 49°C-os hőmérséklet is előfordult, komoly egészségügyi kockázatot jelentve ezzel az emberekre. Sajnos Ausztrália sokszor kerül be a hírekbe a hatalmas erdőtüzeivel, amiknek ez a mostani extrém magas hőmérséklet sem kedvez.

Összetett hatás

A klímaváltozásnak minden bizonnyal köze van ezekhez a nagyon magas adatokhoz, de a meleg más problémákat is okoz. A tudósok jó ideje foglalkoznak azokkal a kérdésekkel, hogy a klímaváltozás a melegen kívül, közvetve vagy közvetlenül milyen hatásokat válthat ki a bolygón. Az ausztrál emberek most a saját bőrükön is tapasztalhatják, amiről a tudósok elmélkednek. Az extrém meleg ugyanis megzavarja a denevéreket is, melyekből itt szép számmal találhatunk. A megzavarodott állatok lepotyognak a fákról, belegabalyodnak a kötelekbe, villanyvezetékekbe. Azok, akik segíteni akarnak nekik, kiteszik magukat az állatok szokatlan agressziójának. Az utóbbi két hétben csak Sydney közelében 7 denevértámadást jelentettek. Az állatok harapnak és karmolnak, mely viselkedés a meleg számlájára írható.

kép:animalia-life.club

Az ország keleti részén nagy számú halpusztulással kell szembenéznie az embereknek. A meleg hatására ugyanis jelentősen fokozódik az algavirágzás, mely elszívja az oxigént a vízből, ráadásul méreganyagokat is enged abba. Igaz, a tudósok felhívják a figyelmet arra, hogy bár az ausztrál vezetés egyértelműen a meleget teszi felelőssé a jelenségért, az sem elhanyagolható szempont. Hogy a folyamatos lecsapolásokkal és a nagy léptékű öntözéssel lecsökkentett szintű folyók sokkal nehezebben alkalmazkodnak az ilyen helyzetekhez.

lead kép:imagenesmy.com