Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Hazánkban magasabb a felmelegedés mértéke, mint az átlag

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A globális felmelegedéssel kapcsolatban igen ritkán lehet olyan dolgokat olvasni, ami éppen itt és éppen most történik. A vállalások, a szörnyűségek valahogy mindig messzebb, vagy időben távolabb vannak, így sokaknak van olyan érzése, hogy ez az egész itthon nem olyan vészes, vagy ne adj’ isten az, hogy ez csak egy színjáték.

Valós veszély, valós számokkal

Ezt valószínűleg egyértelműen tagadnák Ausztráliában, ahol minden idők egyik legmelegebb karácsonyával kellett szembenézniük. Itthon, a hó és a fagy időszakában nem is tűnik olyan rossz dolognak az, hogy a tengerparton, fürdőruhában, a fövenyen sütkérezve mondjuk egymásnak, hogy boldog karácsonyt. De azért az sem mindegy, hogy milyen meleg az a bizonyos meleg.

kép:cnbc.com

Ausztrália 14 fokkal melegebb karácsonyt köszönthetett idén, mint az átlag, ami elképesztően nagy szám. De bajban van Kalifornia is, ahol a nyár folyamán olyan hőség volt, hogy megolvadtak a közlekedési lámpák, és elfolyt a festék a közúti táblákon is.

Itthon is romlik a helyzet

Bár nálunk sem a karácsony nem telt hőségben, sem nyáron nem olvadtak a közlekedés kellékei, azért azt messze nem lehet kijelenteni, hogy nálunk nincsen semmi gond. Sőt, azt kell mondani, hogy hazánkban a globális felmelegedés erőteljesebben érezteti hatását, mint a világátlag.

kép:climate.nasa.gov

Az Országos Meteorológia Szolgálat közleménye alapján a tavalyi éves középhőmérséklet 11.99 °C volt. Ez nem hangzik olyan soknak, de sajnos nem is jó adat. 1901 óta vezetnek méréseket a témában, így kijelenthető, hogy a 2018-as a legmelegebb év a mérések óta. A mostani középhőmérséklet 1.66°C-kal múlja felül a 2010-ig mért normál értékeket. Ez pedig azt is jelenti, hogy valamivel a világátlag felett vagyunk, mivel az 1.23°C.

Sajnos az is igaz, hogy a mérések óta eltelt időszak 10 legmelegebb éve közül 8 már az ezredforduló után volt, vagyis a globális felmelegedést tagadni lehet, de teljesen felesleges, hiszen az adatok magukért beszélnek. A lépések így hazánkban is igen sürgetőek, legyen szó a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséről, a napelemes rendszerek kiépítésének minél nagyobb mértékű támogatásáról, vagy éppen az E-autózás terjedésének segítéséről.

lead kép:dailynewshungary.com