Június 14. Péntek, Vazul

Egyre olcsóbb a napenergia, és az ár csökkenése folytatódik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A napenergia, valamint a szélenergia olyan hódító úton halad, aminek hála letörhetik a fosszilis energiahordozók környezetszennyező uralmát, és elhozhatják a tiszta energia korát. Mindehhez persze szükség van arra, hogy mindenki képes legyen hozzájutni a tiszta energiához, vagyis arra, hogy a napelemek telepítése gyorsan megtérülő befektetés legyen.

Költségek

A napenergia versenyképessége ma már nem lehet kérdés. A kormányok sok területen leállították az iparág támogatását is, ennek ellenére rohamtempóban fejlődik. Igaz, ma még a szélenergia olcsóbb megoldás, de a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ez a trend nem biztos, hogy meg is marad. mindenesetre a két technológia – valamint a becsatlakozó egyéb lehetőségek – ár versenye mindenképpen a vevőknek jó, hiszen így egyre rövidebb megtérülés idővel telepíthetünk megújuló energiatermelőket, amikkel akár teljes egészében függetlenedhetünk a szolgáltatótól.

kép:theguardian.com

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói kíváncsiak voltak arra, mi eredményezi azt a trendet, ami miatt a napelemek szinte hétről – hétre olcsóbbak lesznek. A kutatási eredmények némi meglepetéssel is szolgáltak, mivel az ágazat igazi költségcsökkentője nem a támogatási rendszer volt.

Olcsó tiszta energia

A napelemek gyártása és terjesztése kezdetben a vagyonos, környezettudatos emberek és vállalatok igényeire épült. Ma már szerencsére a középréteg is könnyedén hozzáfér ezekhez a lehetőségekhez, amiben persze komoly szerepe van az államok támogatásának is.

Ugyanakkor az MIT kutatásából kiderül, hogy a napelemek költségeinek csökkentéséhez a támogatási rendszerek – minden egyes részletükkel együtt – összességében csak mintegy 24%-ban járultak hozzá. ami meglepő, hiszen nagyon sok helyen olvashattunk egy – két évvel ezelőtt, hogy például a német állam mekkora tőkeinjekciókkal és adókönnyítésekkel támogatja a napelemek terjedését.

kép:un.org

A kutatások azonban rámutattak arra, hogy a költségek 1980-tól napjainkig 99%-kal csökkentek, és ennek a csökkenésnek az oka teljes egészében a magán és közkutatásokkal elért fejlesztések, leginkább a sejtek hatékonyságénak növelése.

Ez azért jó hír, mert így ma már látható, hogy a napelemes energiatermelés nem csak életképes lehetőség, hanem akár teljes egészében kiszoríthatja a fosszilis energiahordozókat, ami hosszútávú cél is lenne. A kutatás és fejlesztés költségekre gyakorolt pozitív hatása pedig nem csak most, hanem a jövőben is erős lesz. A trendeket nézve 5 éven belül csak ennek a két tényezőnek köszönhetően további 40%-os költségcsökkentést lehet elérni a gyártásban, és akkor a többi tényezőt még nem is vizsgáltuk. Ezek a tételek pedig a fogyasztóknál is megjelennek majd, hiszen a szabad versenynek hála a cégek kénytelenek keresni a vevők kegyeit, ezt pedig leginkább a pénztárcájukon keresztül tehetik meg.

lead kép:bloomberg.com